Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië bevriest brandstofprijzen en verlaagt rente

Datum : 11/04/2013
Land : Argentinië

Argentinië bevriest brandstofprijzen en verlaagt rente

De Argentijnse president Cristina Fernández heeft de prijs van benzine en diesel bij tankstations voor zes maanden bevroren en ze heeft banken overtuigd om de rente op achterstallige betalingen te verlagen. Vorige maand zijn supermarktketens en andere leveranciers overeengekomen om de huidige bevriezing van prijzen verder uit te breiden.

Er zijn maximumprijzen vastgesteld voor zes gebieden die het hele land beslaan in een resolutie die alleen door de minister van Handel Guillermo Moreno is ondertekend. De bevriezing van brandstofprijzen volgt op de afspraken met supermarkten om de prijzen ten minste tot 1 juni te bevriezen, aangezien Fernández worstelt met stijgende consumptieprijzen in de aanloop naar de congresverkiezingen in oktober. Volgens onafhankelijke inflatiestatistieken, gepubliceerd door de oppositie, stegen de geschatte prijzen met 25 procent tot 28 februari. Het overheidsbureau voor de statistiek, Indec,  meldde voor dezelfde periode. Een tarief van 10,8 procent.

YPF gaf in een communiqué aan dat de prijsbevriezing van vloeibare brandstoffen geen invloed zal hebben op het prijsbeleid van het bedrijf of haar bedrijfsplan voor het lopende jaar. YPF deelde meteen ook mee dat haar prijzen de goedkoopste van de nationale markt zijn. Naast YPF zijn Shell, Bridas Corp, Axion Energy en Petrobras Argentina de grootste raffinaderijen en brandstofleveranciers in Argentinië. Ook particuliere banken hebben aangekondigd dat ze de rente op achterstallige betalingen en de herfinanciering van schulden via creditcards van 45 naar 30 procent verlagen.

In oktober worden er in Argentinië tussentijdse verkiezingen gehouden, waarbij de helft van de Tweede Kamer en een derde van de Senaatszetels vrijkomen. President Fernández heeft een sterke aanwezigheid nodig om een blijvende controle over het Congres te behouden. Ze moet onder andere voldoende kracht hebben om haar opvolger te benoemen in 2015 voor een voortzetting van het ‘Kirchnerisme’. Daarnaast moet ze voldoende stemmen in het Congres hebben voor een amendement dat de weg naar een derde opeenvolgende ambtstermijn opent, iets wat momenteel nog verboden is door de Argentijnse grondwet.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug