Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië bevriest prijzen in supermarkten

Datum : 05/02/2013
Land : Argentinië

Argentinië bevriest prijzen in supermarkten

De Argentijnse regering heeft voor twee maanden de prijzen bevroren van alle producten in  de belangrijkste supermarktketens van het land om de inflatie te bestrijden. Tweederde van de supermarkten gaat hiermee akkoord.

De aankondiging van de prijsstop komt vlak nadat het Internationale Monetaire Fonds (IMF) Argentinië heeft gecensureerd vanwege het aanleveren van onjuiste data. Volgens de regering bedraagt de inflatie 11 procent, maar volgens economen is de inflatie twee maal zo hoog. Analisten hebben Argentinië ervan beschuldigd de inflatiecijfers sinds 2007 lager te stellen dan in werkelijkheid het geval is. Hiermee zou het de rente op schuldbetalingen laag houden en het politieke regime in een gunstig daglicht stellen. Sommige economen schatten de inflatie dit jaar op 30 procent.

De overeenkomst met de supermarkten betreft alle producten in de grootste ketens, waaronder Walmart, Carrefour, Coto, Jumbo en Disco. De Argentijnse minister van Handel heeft consumenten gevraagd de prijzen in de gaten te houden en om bonnen te bewaren. Hij heeft een hotline ingesteld om iedere prijsstijging te melden.

Het IMF censureerde Argentinië vorige week vrijdag officieel vanwege het inleveren van onjuiste data. Wanneer het land de kwaliteit van zijn data voor eind september niet verbetert, zal het worden uitgesloten van deelname aan beslissingen van het IMF. Minister van Economie, Hernan Lorenzino, probeert dit te voorkomen door de belofte nieuwe maatregelen tegen de inflatie te nemen.

 
 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug