Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië boos vernoeming deel Antarctica naar de Britse koningin

Datum : 22/12/2012
Land : Argentinië

Argentinië boos vernoeming deel Antarctica naar de Britse koningin

De ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Argentinië is op het matje geroepen om uit te leggen waarom een deel van Antarctica onlangs is hernoemd ter ere van de Britse koningin.

John Freeman ontving een protestbrief waarin Argentinië de Britse claim op het stuk land dat bekend staat als British Antarctic Territory sterk afwijst. Het zuidelijke deel is op 18 december door de minister van Buitenlandse Zaken William Hague omgedoopt met de naam Queen Elizabeth Land. In de protestbrief staat dat het gebied tot het Argentijnse deel van Antarctica behoort. Queen Elizabeth Land, dat ongeveer twee keer zo groot is als het Britse Koninkrijk, was eerder een naamloos gebied, volgens het Britse Ministerie van BZ. De eerste Britse claim op het gebied dateert van 1908. Maar zowel Argentinië als Chili benadrukken dat zij eerdere claims hebbe op grote delen van hetzelfde gebied.

De Britse Antarctic Survey heeft onderzoeksbases in het gebied en voor een deel van het jaar is een ijsbreker van de Royal Navy er gestationeerd. De Antarctic Treaty (Antarctisch Verdrag) uit 1959 tussen twaalf landen, waaronder het Britse Koninkrijk en Argentinië, bepaalt dat nieuwe territoriale claims op Antarctica onwettig zijn, maar het verwerpt niet de lopende claims.

Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bestaat er een precedent in het vernoemen van delen van het continent naar leden van de Koninklijke familie. Zo heet Oost Antarctica Princess Elizabeth Land, vernoemd naar de koningin voordat ze de troon besteeg. In 2006 kreeg een bergketen de naam Princess Royal Range, ter ere van de dochter van de koningin. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug