Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië dichter bij legalisering abortus

Datum : 15/06/2018
Land : Argentinië

Argentinië dichter bij legalisering abortus

Argentinië heeft een historische stap gezet naar het legaliseren van abortus. Het parlement stemde donderdag na een marathonzitting van 23 uur voor het wetsvoorstel. De Senaat moet zich er nog over buigen, maar in de straten van Buenos Aires vierde de vrouwenbeweging alvast uitbundig feest. Argentinië zou na Uruguay het tweede land in Latijns-Amerika kunnen worden dat abortus heeft gelegaliseerd.

Argentijnen beleefden de stemming als ware het een WK-finale waarbij de emoties soms hoog opliepen. ‘Je 13-jarige dochter kan straks abortus plegen zonder dat jij het weet’, aldus een tekst op spandoeken in het blauwe kamp. Deze (vooral oudere) tegenstanders van abortus vinden dat vrouwen simpelweg niet ongewenst zwanger moeten worden. Ze zwaaiden met plastic foetussen en rozenkransen en voerden ter plekke echo’s uit bij zwangere vrouwen.

De mensen van het groene kamp waren aanzienlijk jonger. Velen waren getooid met groene zakdoeken waarop stond: “De rijken plegen abortus, de armen gaan eraan dood”. Scholieren en studenten dansten op muziek van sympathiserende bandjes en overstemden met gemak de gebeden van het blauwe kamp. Toen de stemming bekend werd, klonk er een oorverdovend gejuich.

De stemming van het parlement kwam uit op 129 voor legalisering, 125 tegen. Het is nog niet duidelijk wanneer de Senaat stemt over het wetsvoorstel. Ook is vanwege de grote meningsverschillen moeilijk te voorspellen hoe de stemming gaat uitvallen. President Macri heeft beloofd geen veto uit te spreken, mocht het voorstel worden aangenomen.

De huidige wetgeving in Argentinië stamt uit 1921 en staat abortus alleen toe als het leven van de moeder in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting. Zo niet, dan kan abortus bestraft worden met vier jaar gevangenisstraf. Maar een verkrachting bewijzen is lastig, en als het wel lukt, is het vaak onmogelijk een arts te vinden die de abortus wil uitvoeren. De vrouw is dan alsnog genoodzaakt zich tot een illegale abortuskliniek te wenden.

Jaarlijks ondergaan naar schatting een half miljoen Argentijnse vrouwen een illegale abortus. ‘Ik ben katholiek en tegen abortus’, zei parlementariër Olga Rista. ‘Maar ik denk toch dat we moeten legaliseren. Dat iets verboden is, wil niet zeggen dat het niet gebeurt.’ Rista stemde voor het voorstel. ‘Criminalisering heeft gefaald’, zei ze. ‘Vrouwen uit alle lagen van de bevolking plegen abortus. We hebben het over vrouwen die sterven vanwege illegale abortussen.’

Bron : Volkskrant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug