Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië dient klacht in bij VN over Britse militarisering

Datum : 08/02/2012
Land : Argentinië

Argentinië dient klacht in bij VN over Britse militarisering

Argentinië dient bij de VN een formele klacht in over Britse ‘militarisering’ van de Falkland Eilanden. President Cristina Fernandez de Kirchner kondigde dit aan tijdens een bijeenkomst van veteranen van de Falklandoorlog tegen Engeland in 1982.

De spanning tussen beide landen over de Malvinas, zoals de Argentijnen de eilandengroep noemen, is de laatste weken opgelopen, zeker sinds de Engelsen vorige maand een oorlogsschip naar de regio stuurden. In december sloten de landen van de Mercosur, een Zuid-Amerikaans handelsblok, hun havens voor schepen die onder vlag van de Falklands varen.

Engeland noemt het sturen van de HMS Dauntless ‘een routinezaak’. De Kirchner beschuldigt Engeland van "opniew een militarisering van het zuidelijk Atlantisch gebied, die een gevaar betekent voor de internationale veiligheid." Ze vroeg de Engelse premier David Cameron "to give peace a chance".

Het Engelse ministerie van Buitenlandse Zaken liet later weten dat de bewoners van de Falklands uit eigen vrije wil Engels onderdaan zijn. "Het staat hen vrij hun eigen toekomst te kiezen en er zullen geen onderhandelingen zijn met Argentinië over de soevereiniteit zo land de bewiners daar niet om vragen."

Engeland, als vast lid van de Veiligheidsraad, kan in de VN een veto uitspreken over elke resolutie.

 

 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug