Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië en China sluiten pakket aan overeenkomsten

Datum : 27/06/2012
Land : Argentinië

Argentinië en China sluiten pakket aan overeenkomsten

De Chinese premier Wen Jiabao en de Argenijnse president Cristina Fernández hebben in Buenos Aires een aantal overeenkomsten gesloten om de handel en de investeringen te bevorderen. De meesten hadden betrekking op landbouwproducten.

China is de grootste afnemer van Argentijnse landbouwproducten en de tweede handelspartner. De bilaterale handel bedroeg 14.8 miljard dollar in 2011 met een overschot van 8 miljard voor China. Argentinië is wereldwijd de grootse exporteur van sojaolie, de tweede van graan en de derde van sojabonen.

De twee delegaties tekenden ook een verdrag over nucleaire samenwerking. Argentinië heeft drie nucleaire centrales en heeft plannen voor een vierde. Ook werden ze het eens over een Chinese lening om het Argentijnse spoor van Belgrano Cargas te moderniseren. Het gaat om een traject van 1500 kilometer dat naar belangrijke sojaregio’s loopt. China is de grootse afnemer van sojabonen en sojaolie.

Daarnaast zijn er afspraken voor samenwerking op het gebied van infrastructuur, financiële diensten, energie, poolonderzoek, onderzoek van oceaan en milieu, luchtvaart en toerisme. Argentinië hoopte ook Chinese investeringen in de olie-industrie te krijgen. 

Fernández benadrukte dat beide landen “een zelfde visie delen op territoriale integriteit” en noemde China’s steun voor de Argentijnse claim op de Falkland Eilanden, die onder Brits bewind vallen.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug