Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië en Iran stellen waarheidscommissie in

Datum : 28/01/2013
Land : Argentinië

Argentinië en Iran stellen waarheidscommissie in

Argentinië en Iran gaan samen een waarheidscommissie instellen die de bomaanslag op een Joods cultureel centrum van de Wederzijdse Israëlisch-Argentijnse Organisatie (Amia) in 1994 zal gaan onderzoeken. De commissie zal uit vijf rechters bestaan, die niet uit Iran of Argentinië afkomstig zullen zijn. Argentijnse rechtbanken hebben Iran altijd ervan verdacht achter de aanslag, waarbij 85 mensen om het leven kwamen, te zitten. Iran heeft dit altijd ontkend. 

Israël heeft aangekondigd dat het ''verbaasd'' was over het nieuws. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf tevens aan de details over het onderzoek nog te moeten ontvangen. Afgelopen juli gaf Iran aan mee te willen doen in het onderzoek naar de aanslag, dat volgens hen ''de verkeerde kant op ging''. Dit alarmeerde Israël en de Joodse gemeenschap in Argentinië, die vreesden dat Iran zo zijn schuld zou ontlopen.

De huidige overeenkomst is door de Argentijnse president Kirchner ''historisch'' genoemd. Op Twitter zei de president dat de commissie ''alle data die tot nu toe door de twee betrokken landen gepresenteerd zijn aan de rechter grondig zal bestuderen''. Onder de verdachten van de aanslag bevindt zich de huidige minister van Defensie van Iran: Gen Ahmed Vahidi. Tijdens de aanslag leidde Vahidi een speciale troepenmacht van het Iraanse leger. 

Argentinië zegt dat Iran de aanval gepland en gefinancierd heeft. De Libanese militante groep Hezbollah zou de aanslag hebben uitgevoerd. Tot nog toe is niemand veroordeeld voor de autobom die het zeven verdiepingen tellende cultureel centrum verwoestte. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug