Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië en Venezuela vertragen groei

Datum : 09/04/2019
Land : Argentinië

Argentinië en Venezuela vertragen groei

De daling van de prognoses van Argentinië, Mexico en Brazilië, de belangrijkste economieën van de Latijns-Amerikaanse regio en de verdieping van de Venezolaanse crisis zullen de ontwikkeling van de regio een halt toeroepen, aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In Argentinië blijven de obligaties aangeboden, maar ze wekken geen interesse op bij investeerders.

De economie van Latijns Amerika zal 1,4% stijgen in 2019, zes tienden minder dan de schatting van het IMF in januari, volgens haar meest recente rapport over de wereldwijde economische vooruitzichten. “ De tweede helft van 2018 in Latijns Amerika was zwak en dat heeft nu gevolgen in 2019",  benadrukte de hoofdeconoom van de organisatie, Gita Gopinath, tijdens een persconferentie waarin ze de redenen besprak die het IMF ertoe aanzetten om zijn voorspellingen te verlagen voor Mexico, Brazilië en Venezuela.

Maar waarom is de groei ingewikkeld voor de opkomende landen in de regio? In eerste instantie benadrukt de econoom het feit dat de politieke onzekerheid rond de nieuwe regering van Mexico, geleid door Andrés López Obrador, zijn groeiprognose vermindert. De matiging van de activiteit in geavanceerde landen, evenals het effect van meer rigide financiële omstandigheden, de hoge schuldenlast, de lagere prijzen voor energie en grondstoffen, zorgen ook voor het afremmen van schattingen.

Argentinië is de incognita van de regio. De verwachting is dat de economie in de eerste helft van 2019 zal krimpen als gevolg van een gematigde vraag. Hoewel die weer zou groeien in het tweede semester naarmate het beschikbare inkomen van de gezinnen groeit en de landbouwsector herstelt van de droogte het vorig jaar.

Het IMF voorspelt dat het BBP van Venezuela met 25% zal krimpen, na een daling met 18% vorig jaar, in een context die gekenmerkt wordt door hyperinflatie - in 2019 zal dat rond de 10.000.000 % zijn - en de politieke en institutionele crisis, waarbij twee presidenten die als legitiem worden beschouwd door verschillende landen naast elkaar bestaan. De internationale instelling heeft de situatie beschreven als een "humanitaire crisis".

Brazilië staat volgens het IMF voor de uitdaging om de toename van de overheidsschuld te beheersen zonder dat het budgettaire consolidatieproces de uitgaven aan sociale programma's verschuift naar de meest kwetsbaren.

De Braziliaanse binnenlandse vraag wordt echter opgevangen door een minder volatiele economie als gevolg van een groeiend vertrouwen in de markten, de inflatie ligt ook dicht bij het doel. Het IMF dringt ook aan op hervorming van het arbeidsproces en verbetering van de infrastructuur.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug