Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië herdenkt zinking oorlogsschip

Datum : 03/05/2012
Land : Argentinië

Argentinië herdenkt zinking oorlogsschip

Argentinië heeft het tijdens de Falklandoorlog gezonken oorlogsschip General Belgrano herdacht. Overlevenden en nabestaanden van de 323 omgekomen bemanningsleden kwamen in Buenos Aires bijeen om hun eer te betonen. De kruiser Belgrano werd op 2 mei 1982 door de Britse kernonderzeeër HMS Conqueror getorpedeerd. De zinking blijft een van de meest controversiële acties tijdens de Falklandoorlog.

President Cristina Férnandez maakte van de gelegenheid gebruik om haar vraag naar onderhandelingen over de soevereiniteit over de Falklands te herhalen. Ze gaf steun aan de Argentijnse ambassadeur te Londen, Alicia Castro, die afgelopen maandag de Britse Minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, vroeg de “vrede een kans te geven” door het openen van de dialoog. De Britse regering zegt dat ze de kwestie niet zal bespreken alvorens de eilandbewoners toestemming te vragen.

Vorige maand herdachten beide landen het begin van de Falklandoorlog – dertig jaar geleden – toen Argentijnse troepen het Britse overzeese gebied binnenvielen. De General Belgrano werd op bevel van toenmalig premier Thatcher, die meende dat het een gevaar voor Britse schepen vormde, tot zinken gebracht. Het oorlogsschip bevond zich echter buiten de door Groot-Brittannië verklaarde verboden zone op zee en zei juist van de eilandengroep weg te varen toen het werd geraakt. Volgens critici was de actie te hoog gegrepen en verpulverde het elke kans op een diplomatieke oplossing van het conflict. Argentijnse en Chileense schepen konden 770 overlevenden uit het gezonken schip redden.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug