Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië in onderhandeling met IMF

Datum : 15/05/2018
Land : Argentinië

Argentinië in onderhandeling met IMF

Op 8 mei kondigde de Argentijnse president Mauricio Macri aan dat zijn regering in gesprek gaat met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), naar verluidt om 30 miljard dollar aan steun te zoeken voor de noodlijdende economie van zijn land.

De rechts-liberale Macri zei dat het een noodzakelijke stap is om “crises zoals degenen die we hebben gehad te vermijden”. Het nieuws kwam als een schok in Argentinië, waar velen het IMF als boosdoener zien voor het verergeren van de economische ineenstorting van 2001. Demonstranten verzamelden zich buiten het parlementsgebouw in Buenos Aires.

De Argentijnse peso heeft een kwart van zijn waarde verloren, met name door de afname van het vertrouwen van beleggers. Een dollar is nu 25 peso waard, een jaar geleden was dit nog 15,5. De inflatie staat op 25 procent, na het economisch geteisterde Venezuela het hoogste percentage in Latijns-Amerika. De regering van Macri is er niet in geslaagd om de munteenheid te stabiliseren en de inflatie onder controle te krijgen. Daarom heeft hij de riskante stap genomen om hulp te zoeken bij het IMF.

In de jaren negentig goot het IMF geld in de kelderende economie van Argentinië en steunde het een riskant overheidsbeleid waarbij de peso aan de dollar werd gekoppeld. Het land was niet in staat om de schulden terug te betalen en viel in een diepe recessie. Het IMF dwong Argentinië te bezuinigen, in ruil voor steun. Even later draaide het fonds de geldkraan dicht. Argentinië kon zijn schuld niet aflossen, de peso kelderde en miljoenen Argentijnen verloren hun baan en hun spaargeld. Na vijf jaar betaalde Argentinië eindelijk de schulden af aan het IMF. De toenmalig linkse president Néstor Kirchner zwoer dat het land nooit meer met de IMF in zee zou gaan.

Macri werd in 2015 verkozen en beloofde om van Argentinië weer een “normaal land” te maken. Hij schrapte het protectionistische beleid en begon de economie geleidelijk open te stellen voor buitenlandse investeringen. Dit werkte een tijdje. Analisten waren blij met het rendement op de kapitaalmarkt en er was vertrouwen bij investeerders. Ook was er sprake van voorzichtige economische groei vanaf 2017. De gehoopte effecten van de hervormingen laten echter langer op zich wachten en beleggers worden ongeduldig. Tot voor kort had Macri een populariteit van zo'n 60 procent. Dat is door de IMF-affaire gedaald tot 38 procent, het laagste in zijn inmiddels 2,5 jaar durend presidentschap.

Macri sprak op 14 mei met Donald Trump over zijn plannen. “De VS steunen het economische hervormingsprogramma van president Mauricio Macri, dat marktgericht is, op groei is gericht en de toekomst van Argentinië verbetert”, aldus de verklaring van het Witte Huis.

Bron : Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug