Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië kondigt project aan voor winning van kalium

Datum : 20/07/2012
Land : Argentinië

Argentinië kondigt project aan voor winning van kalium

 De Argentijnse president Cristina Kirchner heeft gisteren de ontwikkeling van een gigantisch mijnproject in de provincies Mendoza, Neuquén en Río Negro aangekondigd. Het project zal zich bezighouden met de winning van kalium en wordt geleid door het Braziliaanse bedrijf Vale Doce. Per jaar zal 4.3 miljoen ton kalium gewonnen worden, een investering van 5.9 miljard dollar. Zo zal Argentinië 's werelds derde exporteur en vijfde producent van kalium worden. 

''Ik ben erg blij dat we dit samen met Brazilië kunnen ontwikkelen. Dit zal de balans in onze handelsbetrekkingen herstellen," aldus Kirchner. Naast Petrobras is Vale Doce een van de belangrijkste internationale bedrijven van Brazilië. Kirchner gaf aan dat Latijns-Amerikaanse landen meer samen zouden moeten werken ''om een grote, leidende regio te worden in de 21e eeuw''. 

Volgens Kirchner heeft het project voor Argentinië veel voordelen. Het zal een belangrijke boost zijn voor de agricultuur in het land, omdat kalium een van de drie belangrijkste voedingsstoffen is voor de agricultuur. Ook zal het project 16.750 banen creëren. Dit komt onder andere door de vereiste 870 kilometer spoorlijn (550 kilometer moet hersteld worden, 370 kilomter nieuw aangelegd). Deze spoorlijn moet in 2014 in gebruik worden genomen. 

Bron : MercoPress
Bookmark and Share


Terug