Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië legt sancties op bedrijven die meewerken aan olie-exploratie Falklandeilanden

Datum : 16/03/2012
Land : Argentinië

Argentinië legt sancties op bedrijven die meewerken aan olie-exploratie Falklandeilanden

De Argentijnse regering heeft maatregelen aangekondigd tegen bedrijven die meewerken aan de exploratie van olie in de Zuid Atlantische Oceaan. De Minister van Buitenlandse Zaken, Timerman, kondigt de sancties aan tegen banken, analisten en accountants die samenwerken met de Britse oliebedrijven. Volgens de minister beschikken deze bedrijven over illegale licenties voor olie-exploratie in de buurt van de Falklandeilanden. “Uit onderzoek blijkt dat deze licenties onwettig zijn” zei Timerman gister tijdens een persconferentie in het Ministerie van Buitenlandse zaken.

De maatregelen hebben betrekking op drie niveaus van bedrijven die meewerken in de olie-industrie. Ten eerste de bedrijven die logistieke ondersteuning bieden ten tweede de investeerders en ten derde de bedrijven die de vijf oliemaatschappijen die actief zijn in de regio adviseren. “Zonder deelname van deze actoren kan het werk in de olie-industrie niet worden uitgevoerd” zegt Timerman.

De maatregelingen zijn niet alleen gericht op Argentijnse bedrijven.  Ook buitenlandse bedrijven die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van activiteiten in de olie-industrie, worden gewezen op de illegaliteit van het ontplooien daarvan.

“We zullen hiermee doorgaan zodat Groot Brittannië zal moeten voldoen aan de VN-resoluties, in het bijzonder resolutie 2065 die betrekking heeft op het soevereiniteitsgeschil” aldus Timerman.

De minister benadrukte dat Groot Brittannië  zich in de illegaliteit bevindt door het toekennen van onwettige vergunningen aan bedrijven. “We zullen de natuurlijke rijkdommen van de Zuid-Atlantische Oceaan verdedigen omdat ze eigendom zijn van het Argentijnse volk” zei hij in de persconferentie in het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug