Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië meldt het IMF dat het de onhoudbare schuld niet kan aflossen

Datum : 06/02/2020
Land : Argentinië

Argentinië meldt het IMF dat het de onhoudbare schuld niet kan aflossen

Argentinië heeft afgelopen woensdag het Internationale Monetaire Fonds (IMF) medegedeeld dat het de onhoudbare schuld niet kan blijven aflossen, terwijl het IMF Argentinië aanmoedigde om een efficiënt hervormingsbeleid te implementeren.

Kirstalina Georgieva, directeur van het IMF, en de Argentijnse minister van Economische Zaken, Martín Guzmán, wisselden hun gedachtes uit tijdens een conferentie in Vaticaanstad met paus Franciscus als gastheer.

Guzmán zei dat Argentinië onder geen beding schulden blijft aflossen die het land in een verdere recessie duwen. Hij uitte zijn ongenoegen over de 9 procent rente die Argentinië zou moeten betalen in 2020 en 2021 aan de landen die krediet verschaffen. “Dat is niet alleen onhoudbaar, het vormt een zeer slecht anker voor de rest van de hervormingen”, zei Guzmán.

Hij benadrukte tegen fiscale bezuinigingen te zijn die hij ziet als een recept voor landen met enorme schulden en riep op tot duidelijke internationale regels om schuldencrisis te kunnen managen. Georgieva en Guzmán hielden gesprekken op dinsdag voorafgaand aan de conferentie.

“Het is zeer belangrijk op het moment voor Argentinië om beleid te implementeren dat de economie stabiliseert en leidt tot een succesvolle schuldhervorming. Ook moet het beleid reageren op de verwachting van de mensen die het meest kwetsbaar zijn, zodat zij niet worden buitengesloten,” verklaarde Georgieva.

Argentinië moet een schuld van 100 miljard Amerikaanse dollars aflossen aan verschillende schuldeisers, waaronder het IMF, te midden van een flinke inflatie van boven de 50 procent.

De paus, die niet specifiek inging op Argentinië, riep op tot “nieuwe vormen van solidariteit” om landen met schulden te helpen en zei: “We niet zijn verdoemd tot universele ongelijkheid.”

“Arme mensen in landen met schulden dragen de lasten van de belastingen en bezuinigingen in sociale diensten, terwijl hun overheden schulden afbetalen die ongevoelig en onhoudbaar zijn vastgelegd”, aldus Franciscus.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug