Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië: misbruik in de achtertuin van de Paus

Datum : 12/10/2018
Land : Argentinië

Argentinië: misbruik in de achtertuin van de Paus

Giuseppe kwam uit een arme familie in Verona, Italië. Hij was doof en kon niet praten en daarom werd hij door zijn ouders aan de kerk afgestaan die hem uiteindelijk onderbracht in het katholieke Antonio Provolo Instituut voor doofstomme kinderen. Hier leerde hij gebarentaal. En ook leerde hij wat seksueel misbruik was.

Het personeel vergreep zich, jarenlang en ongestraft, aan tientallen kinderen. In het geval van Giuseppe duurde die nachtmerrie zeven jaar, tot hij als 18-jarige het instituut verliet. Hij kon niemand over het misbruik vertellen omdat de broeders een speciale gebarentaal ontwikkeld hadden voor seksuele handelingen, die buiten het instituut door niemand begrepen werd.

Centrale figuur in het schandaal was pater Nicola Corradi, inmiddels 83 jaar oud, die in de jaren rachtig overgeplaatst werd naar het Provolo Instituut in Mendoza, Argentinië, toen het misbruik in Italië naar buiten kwam. In Argentinië zette hij zijn praktijken met doofstomme kinderen voort. Uiteindelijk werd hij, samen met drie andere priesters, in 2016 gearresteerd.

Julieta Añazco was een van hun slachtoffers, tot haar ouders na drie jaar achter het misbruik kwamen. Ze dienden een klacht in bij de kerk over pater Ricardo Giménez, waarop deze overgeplaatst werd naar Buenos Aires waar hij bij het Aartsbisdom rechtstreeks onder Kardinaal Jorge Mario Bergoglio kwam te werken. Añazco probeerde, samen met 13 andere slachtoffers, tevergeefs aandacht van Bergoglio te vragen voor het verleden van die medewerker uit zijn eigen diocees, tot hij tot Paus benoemd werd en naar Rome vertrok.

In september ontdekte Associated Press een forensisch rapport van tweeduizend pagina’s dik, waarin de toenmalige Kardinaal Bergoglio de reeds door een wereldse rechtbank veroordeelde pater Julio Cesar Grassi vrijpleitte. Hoewel Grassi’s straf wegens misbruik in het Provolo en elders in hoger beroep gehandhaafd werd, werd hij nooit uit het kerkelijk ambt gezet.

Het Vaticaan heeft nooit gereageerd op de beschuldigingen van seksueel misbruik aan het kerkelijke Provolo instituut, noch in Italië, noch in Argentinië. Evenmin heeft Paus Franciscus ooit verklaard waarom hij als aartsbisschop niets deed terwijl hij daar wel de gelegenheid voor had.

Later dit jaar begint in Italië de rechtszaak over misbruik bij het Antonio Provolo Instituut. In Argentinië worden momenteel meer dan zestig rechtszaken gevoerd over seksueel misbruik in de katholieke kerk, in Franciscus’ eigen achtertuin.

Bron : www.thedailybeast.com
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug