Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië nationaliseert YPF

Datum : 18/04/2012
Land : Argentinië

Argentinië nationaliseert YPF

Onder applaus en steunbetuigingen van haar landgenoten heeft de Argentijnse president Cristina Fernández, na maandenlange speculaties, de nationalisering bekendgemaakt van YPF, de grootste oliemaatschappij van het land.

De beslissing heeft tot groot protest geleid in Spanje, want het Spaanse Repsol was tot nu toe de belangrijkste aandeelhouder. Ook de Europese Unie en de Wereldbank hebben hun bezorgdheid geuit over de nationalisering. De Argentijnen zelf staan in meerderheid achter het besluit van hun president.

Het doet denken aan december 2001, toen een interim-president verklaarde dat Argentinië stopte met de afbetaling van zijn enorme buitenlandse schuld. Geen twee weken later sloeg de vreugde om in tranen. Want het leidde tot de heftigste economische crisis die het land ooit had doorgemaakt. Sommige economische analisten menen dat de nationalisering van YPF meer schade zal aanrichten dan dat het een oplossing biedt voor de energiecrisis in het land.

President Fernández zegt dat nationalisering nodig is om de energierekening in het land te verlagen. “Het is prima dat buitenlandse bedrijven winst maken, maar deze winsten moeten niet ten koste gaan van onze nationale belangen”, aldus de president. In 2010 heeft Argentinië voor de eerste maal brandstof ingevoerd nadat YPF was geprivatiseerd in het begin van de jaren negentig.  Afgelopen jaar bedroeg de rekening tien miljard U$ en dit jaar kan die oplopen tot zo’n veertien miljard U$.

Fernández beschuldigt Repsol ervan niet voldoende te hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van energiebronnen om te voldoen aan de toenemende binnenlandse vraag. Integendeel, Repsol zou 90 procent van haar winst mee naar huis hebben genomen. Repsol benadrukt dat ze wel heeft geïnvesteerd in Argentinië. De Spaanse regering zegt dat de nationalisering van YPF de onderlinge ‘vriendschappelijke relaties’ schade kan toebrengen.

Volgens sommige analisten wil Argentinië grip krijgen op een strategisch deel van de economie. Het is een van de weinige Zuid-Amerikaanse landen zonder een belangrijk staatsbedrijf in de energiesector. De econoom Alfredo Zaiat meent dat het een nationaal belang is om zelfvoorzienend te zijn in de exploitatie van energiebronnen. “Daarvoor is de onteigening van de aandelen van Repsol cruciaal.” Repsol zal worden gecompenseerd, maar de hoogte ervan wordt vastgesteld door een Argentijnse rechtbank.

Sinds de echtgenoot van Fernández, de inmiddels overleden Nestor Kirchner, in 2003 aantrad als president, is er een trend naar meer invloed van de staat. Fernández, die in 2007 haar man opvolgde, heeft zijn economisch model voortgezet met onder andere de renationalisering van de Argentijnse luchtvaartmaatschappij Aerolineas Argentinas. De nationalisering van YPF past in dit beleid en kan een precedent zijn voor andere buitenlandse oliebedrijven in het land. Deskundigen twijfelen aan de capaciteit van de regering om de olieproductie te financieren en de invoer uit het buitenland te reduceren. “Om meer olie te winnen heeft de staat minstens zes miljard U$ meer nodig dan nu wordt geïnvesteerd en de regering heeft dat geld niet”, zegt Daniel Gerol van G&G Energy Consultants.

Afgelopen november kondigde Argentinië de vondst aan van grote reserves aan olie, waarvan de meeste nog niet zijn onderzocht. Volgens analisten is hiervoor buitenlands kapitaal nodig. Na de nationalisering van YPF en de reactie van Spanje, de grootste buitenlandse investeerder in Argentinië, is de komst van buitenlands kapitaal minder zeker.

Nationalisering YPF
• Het Spaanse Repsol bezat tot nu toe 57.4 procent van de aandelen; het Argentijnse Petersen had 25.5 procent; 0.02   procent behoorde aan de Argentijnse regering en  17 procent werd verhandeld.
• De Argentijnse regering neemt nu 51 procent van de aandelen, die allemaal worden afgenomen van het deel van  Repsol, die slechts 6.4 procent van de aandelen overhoudt.
• De onteigende aandelen zullen worden verdeeld tussen de Argentijnse regering en de gouverneurs van de provincies.
• Na de onteigening zal Petersen 25.5 van de aandelen houden en 17 procent zal worden verhandeld.

Bron : BBC Mundo, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug