Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië neemt wet aan voor hogere gevangenisstraffen bij vrouwenhandel

Datum : 20/12/2012
Land : Argentinië

Argentinië neemt wet aan voor hogere gevangenisstraffen bij vrouwenhandel

Een week na de meest beroemde zaak van vrouwenhandel in Argentinië -  die eindigde met de vrijspraak van dertien verdachten – is een wetsvoorstel voor strengere straffen bij vrouwenhandel goedgekeurd door de Kamer van Afgevaardigden.    

Zestien maanden moest het duren voordat de Kamer van Afgevaardigden het wetsvoorstel aannam, dat al door de Senaat was goedgekeurd en dat de straffen voor vrouwenhandel verzwaart. Na één nacht overleg werd de wet aangenomen. Deze vlotte aanname volgt nadat vorige week grote ophef ontstond toen dertien verdachten werden vrijgesproken in de zaak rondom Marita Verón. Haar moeder, Susana Trimarco, die al sinds tien jaar op zoek is naar haar vermiste dochter,  bekritiseerde de uitspraak van het tribunaal van haar provincie, Tucumán, waarna verschillende protesten ontstonden. Trimarco staat vanwege de zoektocht naar haar dochter en acties tegen vrouwenhandel bekend als “la madre coraje” (de dappere  moeder).

Leden van de nationale veiligheid, zowel binnen de politie als justitie, worden ervan verdacht medeplichtig te zijn aan de handel en seksuele exploitatie van vrouwen in Argentinië. Susana Trimarco zag zich gedwongen om alleen op zoek te gaan naar haar dochter María de los Ángeles Verón, alias Marita, en moest zich zelfs verkleden als prostituee om binnen te kunnen komen in bordelen.
In 2007 richtte zij de ‘Stichting Maria de los Ángeles’ op, waarmee zij bijna tweehonderd slachtoffers zoals Marita wist te redden; alleen haar eigen dochter heeft ze er nooit mee weten te vinden. Evenmin slaagde ze er in om de verdachten in de rechtszaak die bijna heel 2012 besloeg, vervolgd te krijgen. Bovendien bleven enkelen verdachten, zoals ex-president van voetbalclub San Martín, die beschouwd worden als kopstukken in de illegale handel buiten de beklaagdenbank.

De vrijspraak van alle verdachten en bovenal het uitblijven van een verantwoordelijke na tien jaar vermissing van Verón leidde tot veel verontwaardiging in Argentinië. Alle politieke partijen zijn het daarmee eens, iets dat maar zelden voorkomt. De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner liet het Congres een wetsvoorstel ontwerpen, waarmee beter en strenger gehandeld kan worden bij vrouwenhandel. De nieuwe wet verruimt de straftijd voor seksuele exploitatie met twee tot vier jaar gevangenisstraf en stelt gevangenisstraffen van vijf tot vijftien jaar in het geval dat de slachtoffers zwanger zijn geraakt of jonger zijn dan 18 jaar. Essentieel punt van de nieuwe wet is dat verdachten vast blijven zitten zolang het proces tegen hen loopt. Er zal strenger op toe worden gezien dat schuldigen hun gevangenisstraf uitzitten.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug