Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië onderhandelt weer over overheidsschuld

Datum : 24/12/2019
Land : Argentinië

Argentinië onderhandelt weer over overheidsschuld

Argentinië heeft een regeringsteam aangesteld om gesprekken met schuldeisers te starten om opnieuw te onderhandelen over $100 miljard aan staatsschuld, aangezien de nieuwe centrumlinkse regering van president Alberto Fernández betalingen voor een deel van de kortlopende schulden heeft uitgesteld.

De "eenheid voor duurzaam beheer van de externe schulden" werd opgericht in het kader van de ingrijpende economische rekening van de regering, die begin zaterdag door de Senaat werd aangenomen, volgens een verklaring van het Secretariaat van Financiën. Het secretariaat zei dat het financiële instellingen en adviseurs uitnodigde om deel te nemen aan een proces dat "het herstel van de houdbaarheid van de externe overheidsschuld" mogelijk zou maken.

Fernández, ingehuldigd op 10 december, heeft een economische situatie geërfd die een  jaarlijkse inflatie heeft van meer dan 50 procent en een economie die naar verwachting in 2020 voor een derde jaar op rij krimpt. Naast het proberen de economie weer op het goede spoor te krijgen, moet de regering gesprekken starten over de schuld met obligatiehouders en andere schuldeisers, waaronder het Internationaal Monetair Fonds.

Afgelopen vrijdag keurde het Lagerhuis van Argentinië, na twintig uur debat, het economische plan van de regering goed voor ´sociale solidariteit en heractivering van de productie´. Het omvat een reeks belastingverhogingen op export van granen, persoonlijk eigendom en buitenlandse activa in het buitenland. Op zaterdag 21 december werd het wetsvoorstel aangenomen met 41 tegen 23 stemmen in de Senaat.

De wet beoogt een fiscaal evenwicht te handhaven om de toekomstige betaling van de overheidsschuld te garanderen en tegelijkertijd de sociale uitgaven uit te breiden om de economie te stimuleren, terwijl Argentinië worstelt met hogere armoede en verhoogde werkloosheid. Het is de hoeksteen van het programma van Fernández.

Ook op vrijdag zei de regering dat het betalingen op sommige kortlopende schulden, bekend als "Letes", zou uitstellen tot 31 augustus 2020. Ongeveer 9 miljard aan dergelijke betalingen die deze dag zouden vervallen, horen daarbij. Het uitstel kwam niet als een verrassing, volgens Nikhil Sanghani, een in Londen gevestigde econoom bij Capital Economics, maar de bezorgdheid op langere termijn blijft nog steeds bestaan voor beleggers.

“Verlengingen van de looptijd alleen zullen niet voldoende zijn om het schuldenprobleem op te lossen. We denken dat het land volgend jaar een grote schuldafschrijving moet nastreven”, zei Sanghani. Fitch heeft Argentinië gedegradeerd tot ‘RD’ of ‘beperkte wanbetaling’, een kredietwaardigheid die wordt toegepast op kredietnemers die een of meer van hun verplichtingen niet zijn nagekomen, terwijl ze aan anderen blijven voldoen.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug