Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Argentinië overweegt instelling schrijverspensioen

Datum : 29/04/2011
Land : Argentinië

Argentinië overweegt om schrijvers een speciaal pensioen te geven omdat zij een belangrijke sociale bijdrage leveren, maar vaak hun laatste dagen in armoede doorbrengen. Een voorstel voor het schrijverpensioen wordt momenteel bestudeerd.

Een schrijver kan volgens het voorstel rekenen op een pensioen van 565 pond, een bedrag dat boven het minimum staatspensioen ligt.

Het idee is afkomstig uit het buitenland. In Frankrijk en Spanje zijn soortgelijke voorstellen ingediend. Daar zouden schrijvers die ouder dan 65 jaar zijn en meer dan vijf boeken hebben uitgebracht of meer dan twintig jaar actief geweest zijn als schrijver recht op een pensioen moeten hebben. In Brazilië ontvangen schrijvers een pensioen van 400 pond per mand . Hiervoor werd het voorstel in 2006 ingediend.

Schrijvers hebben positief gereageerd op de Argentijnse plannen. Volgens Graciela Araoz, hoofd van de sociëteit van Argentijnse schrijvers, stelt het pensioen oudere schrijvers in staat om de rest van hun leven in waardigheid te leven.

Critici beweren echter dat het voorstel afkomstig is van een partij die de president Cristina Kirchner steunt. Zij zeggen dat het plan haar moet helpen bij haar herverkiezing in oktober.

Tot nu toe zijn er 100 aanvragen ingediend voor het ontvangen van een schrijverspensioen. 72 hier-van zijn er goedgekeurd. De aantallen zijn laag omdat het in Argentinië niet makkelijk is om vijf boeken uit te brengen. Een speciale commissie beoordeeld of de aanvrager daadwerkelijk meer dan twintig jaar gewijd heeft aan de literatuur en selecteert degenen die zelf boeken uitgebracht hebben uit.

Argentinië ziet zichzelf als de literaire hoofdstad van zuid-amerika. In de laatste tien jaar is het aantal gepubliceerde werken meer dan verdubbeld. De Argentijnse fictie is bekend om hersenkrakende plots. Een nieuwe generatie schrijvers geeft echter ook aandacht aan thema’s als internet, seks en thrillers in de stijl van Dan Brown.
 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug