Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië: Partij Macri wint in parlementsverkiezingen

Datum : 23/10/2017
Land : Argentinië

Argentinië: Partij Macri wint in parlementsverkiezingen

De partij van de Argentijnse president Mauricio Macri was afgelopen weekend de grote winnaar in de parlementsverkiezingen, die halverwege de vierjarige presidentstermijn worden georganiseerd. Door dit resultaat zal de president de komende twee jaar makkelijker hervormingen kunnen doorvoeren. In een reactie zei hij dat zijn partij Cambiemos bewezen heeft dat het mogelijk is de geschiedenis te veranderen. 

Deze verkiezingsronde beslist over de helft van de zetels in het parlement en een derde van de zetels in de Senaat voor de komende vier jaar. De verkiezingen worden gezien als een politieke barometer voor Macri, die de afgelopen twee jaar hard heeft gewerkt om de economie van Argentinië te hervormen. Cambiemos won in 13 van de 23 provincies, waaronder de vijf meest dichtbevolkte gebieden. Toch krijgt hij nog altijd geen absolute meerderheid in het parlement. 

Voormalig president Cristina Fernández de Kirchner won ook een zetel in de Senaat. Haar partij Unidad Ciudadana werd op veel plekken, waaronder hoofstad Buenos Aires, de tweede grootste partij. Fernández regeerde in Argentinë tussen 2009 en 2015 en wordt nog altijd gesteund door veel mensen, met name onder de lagere inkomens. Zij hadden veelal baat bij de sociale programma's die Fernández invoerde, terwijl critici beweren dat haar populistische politiek het land geschaad heeft. Cristina Fernández de Kirchner wordt verdacht van corruptie, maar bezit door haar zetel in het Senaat immuniteit.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug