Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië plant terugtrekking uit ICSID

Datum : 31/01/2013
Land : Argentinië

Argentinië plant terugtrekking uit ICSID

Argentinië zegt dat het van plan is zich terug te trekken uit het Internationaal Centrum voor de beslechting van Investeringsgeschillen (ICSID). Dit orgaan is door de Wereldbank ontworpen voor de bemiddeling tussen staten en buitenlandse investeerders.

 
Al eerder namen verschillende landen in Latijns Amerika, zoals Bolivia, Ecuador en Venezuela gelijksoortige besluiten. Eduardo Barcesat, de belangrijkste juridische adviseur van de Argentijnse staat, werkt momenteel aan dit project. Volgens Barcesat is ICSID “een tribunaal van slagers” dat alleen in het voordeel van multinationale ondernemingen beslist. Hij gelooft dat het verlaten van het Centrum een belangrijke stap is om de wetgevende en rechterlijke soevereiniteit van Argentinië terug te krijgen.

Argentinië wordt momenteel geconfronteerd met 43 gevallen bij ICSID met een totale waarde van 65 miljard dollar. De meest recente is ingediend door het Spaanse bedrijf Repsol, nadat president Cristina Fernández het meerderheidsbelang van de Spaanse onderneming in de Argentijnse energiegigant YPF had genationaliseerd.  
 
Ook al voorspelt de particuliere sector en de oppositie onzekerheid, toch is Barcesat van mening dat een gezamenlijke strategie van regionale bondgenoten niet zal leiden tot een gevreesd verlies van investeringen. Volgens ambtenaren versterkt de politieke beslissing om buiten de jurisdictie van de arbitrageprocedures van de Wereldbank te blijven ook de Argentijnse houding tegen uitspraken van  pro-vulture funds (hedge-fondsen).

In december heeft de New Yorkse federale rechter Thomas Griesa de Amerikaanse firma NML Capital gelijk gegeven in een miljardengeschil over wanbetaling van Argentijnse obligaties tien jaar geleden. Het New Yorkse Hof van Beroep heeft de uitspraak echter opgeschort. Dit leidde tot de uitspraak van Fernández over ‘vulture funds’: “speculeren met andermans wanhoop en de tragedie van de dood”.
 
Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug