Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië: Senaat stemt tegen abortuswet

Datum : 09/08/2018
Land : Argentinië

Argentinië: Senaat stemt tegen abortuswet

In Argentinië heeft het senaat tegen een wet gestemd die abortus in de eerste veertien weken van de zwangerschap zou legaliseren. Na een lang debat stemden 38 senatoren tegen, terwijl 31 senatoren de wet steunden. Deze uitkomst betekent dat pas over een jaar weer gestemd kan worden over een nieuwe wet op dit gebied. Momenteel is abortus in Argentinië alleen legaal bij verkrachting of als de gezondheid van de moeder in gevaar is. 

Buiten het parlementsgebouw waren demonstranten voor beide kanten aanwezig. Anti-abortus activisten zijn blij met de uitslag: "Het is fijn om te zien dat onze samenleving gebaseerd is op zo'n belangrijk principe als het beschermen van hen die zichzelf niet kunnen beschermen, kinderen," aldus een van de betogers. Voorstanders van abortus zeggen dat ze niet op zullen geven. Ze proberen al jaren om deze wetgeving in te voeren in het land, waar het grootste gedeelte van de bevolking rooms-katholiek is. Hun strijd kreeg een nieuwe impuls toen de nieuwe president Mauricio Macri - zelf tegen abortus - het parlement opriep om hier opnieuw over te stemmen. In het parlement werd de wet met een kleine meerderheid geaccepteerd. 

In het Argentijnse senaat, dat vervolgens moest stemmen, overheersen echter conservatieve politici. Het debat rondom de wet duurde zestien uur en veroorzaakte veel ophef. Zo hoorde het publiek vice-president Gabriela Michetti vloeken; ze had niet door dat haar microfoon aanstond. Een senator die voor de wet stemde, Pedro Guastavino, zei dat hij herhaaldelijk benaderd was door de katholieke kerk en "crucifixen moest ontwijken". Voormalig president Cristina Fernandez de Kirchner stemde ook voor de wet, terwijl ze eerder tegen abortus was. Ze benadrukte dat haar mening veranderd was door de duizenden mensen die de afgelopen tijd de straat op gingen in protest.

Voorstanders van de wet benadrukken de urgentie ervan. Ieder jaar worden in Argentinië tienduizenden vrouwen naar het ziekenhuis gebracht na illegale abortussen. In 2016 overleden hierbij 43 vrouwen. Zij die het zich kunnen veroorloven gebruikt vaak medicijnen om de zwangerschap te beïndigen, terwijl armere vrouwen vaak meer drastische methoden gebruiken. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug