Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië sluit Amerikaans hedgefonds uit

Datum : 22/08/2014
Land : Argentinië

Argentinië sluit Amerikaans hedgefonds uit

Argentinië heeft het risico genomen zich verder te isoleren van internationale geldschieters door een voorstel een groep Amerikaanse hedgefondsen uit te sluiten van soevereine obligatiebetalingen.

President Cristina Fernández kondigde dinsdag aan dat de regering haar intermediaire bank in New York ging vervangen door de staatsbank Banco de la Nación. Daarmee kan een uitspraak van de rechter in New York worden omzeild die obligatiebetalingen aan alle crediteuren had geblokkeerd. Dit nadat het land weigerde een groep hedgefondsen te betalen die volledige vergoeding van hun obligaties eisten.

Dit nieuwe plan maakt het voor Argentinië mogelijk om wel betalingen te doen aan obligatiehouders die waren overeengekomen hun betalingen in 2005 en 2010 te herstructureren, maar sinds de uitspraak van de rechter geen betalingen meer konden ontvangen.

De obligatiemarkt reageerde intussen negatief op de voorgestelde wijziging, die de rechtbank in New York zou kunnen zien als een poging om zich aan de uitspraak te onttrekken. De Argentijnse regering zegt dat het verrichten van betalingen via een lokale bank tot doel heeft de grote meerderheid van crediteuren die aan twee herstructureringen van schulden hebben meegewerkt, te beschermen. “Het gaat om 92,4 van obligatiehouders die hebben meegedaan aan de herstructurering”, aldus kabinetschef Jorge Capitanich.

Foto: Muurschildering met de tekst 'aasgieren' in Buenos Aires. Fotograaf: Victor R Caivano/APobligatiebetalingen,

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug