Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Argentinië verleent rechten aan orang-oetan

Datum : 22/12/2014
Land : Argentinië

Argentinië verleent rechten aan orang-oetan

Een Argentijnse rechtbank heeft beslist dat een orang-oetan in een dierentuin in Buenos Aires enkele wettelijke rechten bezit die hetzelfde zijn als de rechten voor mensen. Een aantal advocaten had een zaak aangespannen omdat orang-oetan Sandra al twintig jaar onterecht "gevangen" zit in de dierentuin. Als er geen hoger beroep wordt aangespannen zal Sandra ondergebracht worden in een reservaat in Brazilië, waar ze meer vrijheid zal genieten.

De zaak draaide om de beslissing of Sandra als "ding" of als "persoon" zou worden beschouwd. De rechtbank koos dus voor het laatste. Eerder deze maand werd bij een soortgelijke zaak in New York beslist dat een chimpansee eigendom was en dus geen juridische rechten bezat. Deze chimpansee die in privé-bezit is, werd daarom niet vrijgelaten.

Advocaten van de Associatie Professionele Advocaten voor Dierenrechten (Afada) beargumenteerde dat Sandra een "persoon" is in filosofische, niet in biologische zin. Ze presenteerden naar als "niet-menselijk persoon", die desalniettemin recht had op vrijheid. Belangrijk in die claim naar vrijheid was de cognitieve capaciteit van Sandra.

Afada-advocaat Paul Buompadre zei in de krant La Nacíon: "Dit opent niet alleen wegen voor mensapen, maar ook voor andere intelligente dieren die onterecht en willekeurig vastgehouden worden in dierentuinen, circussen, waterparken en wetenschappelijke laboratoria."

Sandra werd in 1986 geboren in een Duitse dierentuin. Ze is een verlegen orang-oetan en probeert het publiek vaak te mijden.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug