Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië wil misdaden Franco vervolgen

Datum : 14/04/2010

Argentinië wil misdaden Franco vervolgen

ARGENTINIË - In navolging van de Spaanse rechter Baltasar Garzón, die in het verleden meerdere malen probeerde om de misdaden van dictators als Videla en Pinochet vanuit het buitenland aan te klagen, wil de Argentijnse advocaat Carlos Slepoy nu in eigen land een rechtszaak beginnen tegen misdaden, gepleegd tijdens het regime van de Spaanse oud-dictator Franco.
Hij wil de zaken van twee in 1936 gefusilleerde Spaanse burgemeesters gerechtelijk laten onderzoeken. Hoewel er in Argentinië nog nooit rechtszaken zijn gevoerd over misdaden die buiten de eigen landsgrenzen zijn begaan, meent Slepoy dat dit wel degelijk mogelijk is als het gaat om ernstige misdaden tegen de menselijkheid.
Het idee om in Argentinië een zaak te beginnen tegen de Franco-misdaden is ontstaan nadat het onderzoek van Garzón in Spanje was spaakgelopen op grond van een amnestiewet uit 1977 voor misdaden met politieke intenties. De Argentijnse advocaat wil Garzón een hart onder de riem steken en straffeloosheid van misdaden tegen de menselijkheid voorkomen. Hij is er van overtuigd dat elk gerechtshof bevoegd is om dit soort aanklachten te behandelen en hoopt op de bereidheid van rechters om het principe van een universele justitie van toepassing te verklaren. “We hebben een Argentijnse Garzón nodig”, aldus Slepoy.
(Página/12)

Bookmark and Share


Terug