Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Argentinië wil stop op producten uit Engeland

Datum : 01/03/2012
Land : Argentinië

Argentinië wil stop op producten uit Engeland

De Argentijnse regering roept de belangrijkste bedrijven in het land op te stoppen met de invoer van producten uit Engeland. Dit meldt het staatspersagentschap Telam.

Minister van Industrie Debora Giorgi heeft minstens twintig bedrijven gevraagd producten uit Engeland te vervangen door producten van elders. De oproep heeft te maken met het weer opgelaaide dispuut over de Falklandeilanden, waarop Argentinië recht meent te hebben. Ze horen nu bij Engeland.

Minister Giorgi probeert het handelstekort met Engeland te verminderen en een beleid te voeren dat ten goede komt aan landen die de claim van Argentinië op de Falklands steunen. De regering wil sowieso via formele en informele maatregelen de invoer beperken om zo de vlucht van buitenlandse valuta uit het land te stoppen.

President Cristina Fernandez de Kirchner heeft de laatste tijd de campagne opgevoerd om regionale steun te krijgen voor de Argentijnse claim op de Malvinas, de Spaanse naam van de eilandengroep. De spanningen zijn toegenomen met de dertigste verjaring van de Falklandoorlog op 2 april voor de boeg. De oorlog begon met een Argentijnse invasie en eindigde met een Britse overwinning.

Engeland, die de Falklands sinds 1833 in bezit heeft, zegt dat er geen onderhandleingen over de soevereiniteit kunnen plaatsvinden zo lang als de 3000 bewoners Brits willen blijven.

Afgelopen maandag werden twee cruiseschepen weggestuurd uit de haven van Ushuaia op het Argentijnse deel van Vuurland. Ze hadden tevoren de Falklands aangedaan. De Engelse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Browne zei ‘bedroefd en gefrustreerd ‘ te zijn over deze handelwijze, terwijl ‘wij de relatie met Argentinië zijn aangegaan in de geest van vriendschap’. Hij betreurde het dat Argentinië niet altijd hetzelfde deed.

 

Bron : BBC Mundo
Bookmark and Share


Terug