Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Argentinië: Zes jaar cel geëist tegen ex-president de la Rúa

Datum : 04/10/2013
Land : Argentinië

Argentinië: Zes jaar cel geëist tegen ex-president de la Rúa

Aanklagers hebben in Argentinië zes jaar cel geëist tegen ex-president Fernando de la Rúa. De la Rúa, die van 1999 tot 2001 president was van Argentinië, wordt er van beschuldigd zo’n 5 miljoen dollar aan een groep senatoren betaald te hebben, zodat zij zijn controversiële arbeidshervormingswetsvoorstel zouden goedkeuren (in 2000). Tegen vijf ex-senatoren wordt vanwege dit schandaal ook zes jaar gevangenisstraf geëist. 

De la Rúa, inmiddels 76, ontkent alle beschuldigingen en zegt dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn. In de rechtszaak worden meer dan driehonderd getuigen gehoord, waaronder de huidige presidente Cristina Fernández de Kirchner, die tegen het wetsvoorstel heeft gestemd en niet beschuldigd wordt van het aannemen van smeergeld. De hoofdgetuige is Mario Pontaquarto, de voormalige parlementair secretaris van De la Rúa. Hij heeft schuld bekend en is akkoord gegaan met samenwerken met de aanklagers in ruil voor een verkorte gevangenisstraf. Pontaquarto beschuldigd de ex-president ervan hem opdracht te hebben gegeven om de senatoren steekpenningen aan te bieden, zodat zij het wetsvoorstel goed zouden keuren. Dit wetsvoorstel was controversieel, aangezien het veel rechten van de Argentijnse arbeiders afnam. 

De wet werd uiteindelijk goedgekeurd, maar pas twee jaar later. In deze periode verergerde de crisis in Argentinië. Het IMF eiste bezuinigingen van de overheid, als voorwaarde om hen nieuwe leningen te kunnen geven. Tegen het eind van 2001 was de crisis verergerd en waren er vele protesten. Het presidentieel paleis, waar De la Rúa zich bevond, werd omcirkeld door demonstranten. De president trad toen in december af en moest het paleis in een helikopter verlaten. Bij deze rellen werden meer dan twintig mensen gedood. De la Rúa werd eerst van doodslag beschuldigd doordat hij de rellen niet had kunnen stoppen, maar deze rechtszaak werd vorig jaar geseponeerd. Zijn beslissing om een staat van beleg af te kondigen, werd als legitiem beschouwd. De rechtszaak over de steekpenningen tegen De la Rúa is in augustus begonnen en er wordt verwacht dat het pas volgend jaar voltooid zal worden.

Bron : BBC, La Nación
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug