Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Armoede in Argentinië afgenomen volgens overheid

Datum : 25/04/2013
Land : Argentinië

Armoede in Argentinië afgenomen volgens overheid

Volgens gegevens van het officiële bureau voor de statistieken van de Argentijnse overheid, Indec, is de armoede in Argentinië in vergelijking met vorig jaar gedaald tot 5,4 procent, wat een daling van 1,5 procentpunt zou betekenen. Dit komt overeen met een aantal van 2,2 miljoen inwoners. De armoedegrens in Argentinië ligt op een dagelijks inkomen van 6 pesos, wat op basis van de officiële wisselkoers net iets meer dan een Amerikaanse dollar is, maar op de parallelle markt slechts 75 dollarcent. De armoede is volgens Indec de laatste jaren steeds verder afgenomen. In december vorig jaar stelde de Voedselbank vast dat het minimale rantsoen voor een persoon om zichzelf te onderhouden met 13,3 procent was gestegen, wat betekende dat een echtpaar met twee kinderen (6 tot 8-jarigen) 720 pesos nodig zou hebben om niet in armoede te vervallen. Maar datzelfde gezin zou 1615 pesos nodig hebben voor een totaal voedselpakket, dat naast voedsel ook geld voor vervoer en kleding omvat. 

Het Observatorium voor Sociale Schuld van de Argentijnse Katholieke Universiteit (UCA) is het oneens met deze methodologie en schat het aantal arme mensen in het land op 11 miljoen (op een bevolking van 40 miljoen). De officiële schatting van Indec is daarbij vijf keer kleiner dan bij de onafhankelijke UCA. Afgelopen maart presenteerde UCA haar rapport met vergelijkbare statistische tendensen. Volgens UCA werd 2012 afgesloten met een armoedecijfer van 26,9 procent, wat aanzienlijk hoger is dan de 5,4 procent van Indec. Het verschil komt voort uit de elementen die gebruikt worden om de sociale variabelen, inkomen en prijzen, te berekenen. In dit laatste element verwijst Indec naar het officiële inflatiecijfer dat minder dan de helft is van het zogenaamde Congres-index, een gemiddelde van particuliere bureaus die boetes krijgen als ze niet de methodologie van de overheid gebruiken.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug