Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Arrestaties na protesten bij rodeo in Chileense hoofdstad Santiago

Datum : 20/09/2017
Land : Chili

Arrestaties na protesten bij rodeo in Chileense hoofdstad Santiago

Zondagmorgen 17 september verstoorden demonstranten van de organisatie Animal Libre (vrij dier) een rodeo in het park Padre Hurtado in de Chileense hoofdstad Santiago. Daar werd vanwege de Chileense nationale feestdag op 18 september de week van de Chileense identiteit gevierd. Tijdens de manifestatie werden 29 personen gearresteerd.

De activisten eisten met spandoeken en borden de afschaffing van deze Chileense traditie, waarbij een koe door twee ruiters klem wordt gezet tegen de randen van de piste. Fernando Atria, kandidaat parlementslid van de Socialistische Partij voor de verkiezingen van 19 november, was aanwezig bij de activiteit: “Het is een sport, als het al zo genoemd kan worden, waarbij het lijden van het dier spektakel is, wat een slecht beeld van een land als Chili creëert.”

Ook al zegt Atria niet deel uit te maken van de demonstranten, de weinig populaire extreemrechtse presidentskandidaat José Antonio Kast beschuldigt hem ervan de protesten te hebben geleid.  De protesten vonden plaats tijdens recente debatten over dit onderwerp. Kast is van mening dat de rodeo, die door velen als nationale sport wordt gezien, deel uitmaakt van de tradities en geschiedenis van Chili.

De coördinator van Animal Libre verklaarde dat de demonstratie het misbruik van het dier tijdens de rodeo’s zichtbaar wil maken en hierover bewustzijn wil creëren in de samenleving. Er is duidelijk een tweedeling zichtbaar over deze kwestie in zowel de samenleving als in de centrumlinkse regering. Zo betoogt Paula Narváez, ook van de Socialistische Partij, dat de rodeo deel uitmaakt van de Chileense traditie. De minister van Sociale Ontwikkeling Marcos Barraza, van de Communistische Partij, maakt daarentegen duidelijk dat geen enkele activiteit waar dieren pijn lijden een sport genoemd mag worden.

Bron : : El Mostrador, BioBioChile
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug