Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Artsen zonder Grenzen in de puinhopen

Datum : 25/10/2019
Land : Venezuela

Artsen zonder Grenzen in de puinhopen

Artsen zonder Grenzen (AzG) is sinds 2015 actief in Venezuela, een generatie geleden nog een van de rijkste landen van de regio. Teams van deze medische noodhulp organisatie werken in de hoofdstad Caracas en in de provincies Bolivar, Sucre en Anzoátegui. Ze bieden ook zorg aan Venezolaanse vluchtelingen aan de andere kant van de grens met Colombia en Brazilië.

De activiteiten zijn dit jaar uitgebreid omdat de gezondheidszorg in het land totaal ingestort is. Zo heeft de infrastructuur te leiden onder soms maandenlange stroomstoringen, is er drinkwatertekort en is malaria weer in opkomst. Veel medisch personeel is bovendien naar het buitenland vertrokken, mede door de inflatie van 2 miljoen procent per jaar. Sinds 2018 heeft AzG 290.000 mensen getest op malaria omdat het overheidsprogramma dat dat voordien deed, niet meer functioneert. Er zijn meer dan 162.000 mensen behandeld tegen de ziekte en de organisatie heeft ruim 76.000 muggennetten uitgedeeld om verdere verspreiding te voorkomen.

De uitgezonden tropenarts Mirte Sprengers vertelt in het Artsen zonder Grenzen Magazine dat er in het ziekenhuis waar ze sinds zes weken werkt, geen stromend water meer is. Daardoor werken de toiletten niet meer en kunnen de patiënten niet gewassen worden. Familieleden van patiënten moeten zelf aan geneesmiddelen zien te komen, want de ziekenhuisvoorraden zijn op.

Sprengers’ belangrijkste opdracht is echter niet om mensen te helpen, maar om de gezondheidszorg weer op poten te zetten op de puinhopen van het voormalige gezondheidssysteem. Toch was ze het meest geraakt door de ondervoede kinderen op de kinderafdelingen en dat het er veel meer waren dan ze verwacht had. “Dat had ik niet gedacht van Venezuela.”

Bron : Artsenzondergrenzen.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug