Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Aruba wil zika effectiever bestrijden

Datum : 30/04/2017
Land : Aruba

Aruba wil zika effectiever bestrijden

Aruba werkt aan een nieuw protocol zika-bestrijding. Daarin gaat de overheid ervan uit dat zij elk jaar met een epidemie te maken zal krijgen. Dit maakte minister van Gezondheid, Alex Schwengle (foto), afgelopen week bekend. Hij erkent dat het oude beleid ‘niet effectief’ genoeg was. Tussen oktober en maart staan voortaan ieder jaar alle instanties paraat, of er nu sprake is van een uitbraak of niet.

Dit jaar kreeg Volksgezondheid flink wat kritiek op de late preventie en bestrijding. Al vanaf december waren er signalen vanuit de medische sector dat zika een groot probleem zou worden. Maar volgens de bewindsman waren de testresultaten te laat bekend. Aruba erkende daardoor pas begin april dat in februari van een epidemie sprake was.

Volgens Wilmer Salazar van de directie Volksgezondheid is onder meer een gebrek aan meldingen de oorzaak voor het tekort aan informatie bij het ministerie. Maar medewerkers sloegen intern al maanden eerder alarm. Dat werd pas later opgepikt door de directie. Inmiddels is het aantal zika-gevallen drastisch afgenomen, meldt Salazar. Tot nu toe zijn 437 besmettingen bevestigd. Het aantal verdachte gevallen lag ruim twee keer hoger. Elf zwangere vrouwen zijn vermoedelijk besmet.

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug