Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Aruba: Windmolenpark Urirama van de baan

Datum : 27/04/2018
Land : Aruba

Aruba: Windmolenpark Urirama van de baan

Ondanks toezeggingen van het vorige Arubaanse kabinet, is de kans nu klein dat aanleg van het tweede windmolenpark van het eiland doorgaat. Het huidige kabinet wil het park niet bij Urirama, een natuurgebied aan de noordkust.

Het vorige kabinet zou daarvoor het ruimtelijke ordeningsplan wijzigen om de acht windmolens van 3,3 megawatt te kunnen plaatsen. Maar premier Evelyn Wever-Croes zegt nu het windpark niet op deze plek te willen en “als vrienden uit elkaar” te willen gaan met de exploitant.

Sinds de aankondiging van het park in 2009 is er weerstand, vooral uit de nabijgelegen woonwijken. Er is ook protest omdat de locatie te dicht bij kapel Alto Vista ligt, als oudste katholieke kerk ook een populaire toeristenbestemming.

Exploitant Windpark Urirama NV kreeg echter een hindervergunning. Maar een groep bewoners vecht dit al lange tijd aan. De vergunning heeft het kabinet nog niet ingetrokken en er loopt nog een administratieve zaak bij het Gemeenschappelijke Hof.

Directeur van het exploitatiebedrijf Henk Hutting zegt zeker te zijn van zijn zaak. “De rechters hadden de landsadvocaat op de man af gevraagd wat onwettig zou zijn aan het project. Daar kon hij geen antwoord op geven. Ook het verzoek om behandeling uit te stellen is afgewezen.” De uitspraak is op 4 juni.

Premier Wever-Croes zegt dat de hindervergunning “expres” niet is ingetrokken omdat er dan geen hoorprocedure kan plaatsvinden. Dit wil het kabinet eerst om vervolgens de vergunning voor de uitspraak in te trekken en daarna met de exploitant in onderhandeling te gaan. Ze zegt wel dat de kans groot is dat deze de regering voor de rechter sleept.

Wever-Croes vermoedt dat de vorige regering “tal van vergaande toezeggingen” zou hebben gedaan aan de exploitant. Welke en in hoeverre de overheid daaraan is gebonden, is volgens haar nog niet duidelijk.

 

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug