Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Auto van Cubaanse dissident Paya van de weg gedrukt

Datum : 24/07/2012
Land : Cuba

Auto van Cubaanse dissident Paya van de weg gedrukt

Familieleden van de overleden Cubaanse dissident Oswaldo Paya, die is omgekomen tijdens een auto-ongeluk, geloven dat zijn auto opzettelijk van de weg is afgedrukt. Volgens zijn zoon had Paya vele doodsbedreigingen ontvangen. De begrafenis van de dissident is in Havana is bijgewoond door honderden bezoekers.

Paya was een van Cuba’s belangrijkste activisten voor democratisering. De officiële verklaring voor zijn dood is dat de bestuurder de controle over het stuur verloor en tegen een boom reed. Ook de 31-jarige dissident Harold Cepero kwam om door een auto ongeluk in de stad Bayamo. Deze stad ligt in Ganma, dezelfde provincie waar ook Paya omkwam.

Twee andere inzittenden van de auto, een Zweed en een Spanjaard, hebben inmiddels het ziekenhuis verlaten. Geen van de beide ambassades hebben de beschuldigingen van de familie van Paya bevestigd. Wel zal de oorzaak van het ongeluk verder onderzocht worden.

Naast familieleden bezochten ook verschillende mensenrechtenactivisten de dienst in de Katholieke kerk. De activisten moedigden aan om door te gaan met de strijd voor democratie op het eiland. De weduwe van Paya, Ofelia Acevedo, hield een toespraak tijdens de dienst waarin ze ook de mensenrechtenactivisten bedankte voor hun steun.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug