Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Auto-industrie verwoest Amazonewoud

Datum : 20/05/2012
Land : Brazilië

Auto-industrie verwoest Amazonewoud

Grote automerken zoals BMW, Ford en Mercedes zijn mede verantwoordelijk voor de teloorgang van het Amazonewoud via het ruwijzer dat ze inkopen, stelt milieuorganisatie Greenpeace in een nieuw rapport.

Brazilië is een grote exporteur van ruwijzer, een belangrijk ingrediënt voor staal. Voor de productie van  ruwijzer worden grote hoeveelheden houtskool gebruikt. Uit rapporten van onder meer de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Amerikaanse overheid is gebleken dat die houtskoolproductie in het land gepaard gaat met mensenrechtenschendingen en illegale houtkap. Volgens de ILO werken zo'n veertigduizend arbeiders in slavernij in de industrie.

Op basis van douanerapporten heeft Greenpeace nu de link gelegd tussen twee grote exporteurs van ruwijzer uit Brazilië, Viena en Sidepar, en grote merken in de auto-industrie, zoals Ford, BMW, Mercedes en Nissan.  "Door dit staal te kopen, helpen die bekende merken om het Amazonewoud te vernielen", zegt Paulo Adario van Greenpeace in de Britse krant The Guardian.

Het is niet de eerste keer dat de auto-industrie in verband wordt gebracht met de controversiële houtskoolproductie. In 2006 legde het financiële persagentschap Bloomberg al een verband tussen Amerikaanse autofabrikanten en slavernij in houtskoolkampen. Ook toen vielen de namen van Ford, GM en Nissan. Maar ondanks beloftes van de fabrikanten blijven ze bij dezelfde leveranciers kopen, zegt Greenpeace.

In een reactie zeggen GM en BMW strikte standaarden te hanteren bij de keuze van hun leveranciers, maar dat het moeilijk is om de hele keten te controleren. Ford zegt samen te werken met de Braziliaanse overheid en de ILO om de toeleveranciers bewust te maken rond werkomstandigheden.
 

Bron : IPS
Bookmark and Share


Terug