Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Avon in handen van Braziliaanse cosmeticagroep

Datum : 26/05/2019
Land : Brazilië

Avon in handen van Braziliaanse cosmeticagroep

Het Braziliaanse Natura Cosmeticos neemt cosmeticabedrijf Avon over voor $2 miljard in aandelen. Natura, dat ook eigenaar is van The Body Shop en Aesop,verstevigt hiermee zijn positie in de internationale cosmeticamarkt. Avon is een pionier op het gebied van directe verkoop aan huis, maar kon op digitaal gebied niet meekomen met zijn concurrenten. De twee bedrijven hebben maanden aan de deal gewerkt. Als de overname rond 2020 definitief is, zal Natura ongeveer 76% bezitten van de gecombineerde groep. De rest blijft eigendom van de aandeelhouders van Avon, die de transactie naar verwacht $530 miljoen in cash zal opleveren.

Het in 1886 in New York opgerichte bedrijf had het de laatste jaren moeilijk. In tien jaar verloor het 95% van zijn waarde, die kelderde van $20 miljard naar $1 miljard. In januari ontsloeg het 10% van zijn personeel. In februari vorig jaar stapte de Nederlandse Jan Zijderveld over van Unilever Europa naar Avon, met de taak om het bedrijf weer gezond te maken.

Avon is een pionier in het verkopen van producten bij mensen thuis, zoals bijvoorbeeld Tupperware dat ook doet. Zes miljoen vrouwen verkopen in 60 landen zelfstandig Avon-producten. Maar op digitaal gebied kon het bedrijf de laatste tien jaar niet meekomen met zijn concurrenten. Bedrijven zoals L'Oréal en Estée Lauder wisten zich beter aan te passen aan het veranderende gezicht van de cosmeticamarkt. Zij kochten bijvoorbeeld snelgroeiende merken die populair zijn bij jongeren. "Wij hebben lang te weinig geïnnoveerd en te weinig geïnvesteerd in digitalisering", zegt Zijderveld hierover. Ook kostte een omkopingszaak het bedrijf in 2013 miljoenen aan boetes.

Om het tij te keren maakte Zijderveld plannen om tientallen miljoenen te investeren in digitalisering, de verkoopsters en de lancering van meer nieuwe producten. Zo is de brochure van het merk nu digitaal, bijvoorbeeld via WhatsApp, te verkrijgen. Consumenten kunnen producten daaruit meteen online kopen. Een deel van de verkoopsters is volgens Zijderveld digitale influencer geworden. "Zij prijzen de producten nu aan op hun YouTube- en Instagram-kanalen".

Deze plannen worden onder Natura allemaal doorgezet. "We moesten de twee bedrijven combineren om weer financieel gezond te worden. Nu hebben we twee netwerken, een groter aantal producten en kunnen we veel meer investeren in digitalisering. Daardoor kunnen we plannen rond bijvoorbeeld e-commerce sneller uitvoeren", zegt de directeur. Het netwerk van 'verkoopdames' blijft volgens hem allemaal bestaan.

Natura is het grootste cosmeticaconcern van Brazilië. Het in São Paulo gevestigde bedrijf, met een marktwaarde van $6 miljard, werd in 1969 opgericht en probeert duurzaam te opereren. De jaarlijkse omzet van de gecombineerde groep schat het bedrijf op meer dan $10 miljard, dankzij de toegang tot meer dan 200 miljoen klanten wereldwijd.

Bron : Het Financieele Dagblad, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug