Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Award voor film Juntos

Datum : 20/08/2010

Juntos van regisseur Nicolás Pereda (Mexico) is bekroond met de Jury Award ter waarde van € 7.500 op de eerste editie van World Cinema Amsterdam. De jury bestaat uit Paula Astorga (algemeen directeur Cineteca Nacional Mexico), Iwana Chronis (fondsmanager Hubert Bals Fonds) en Marten Rabarts (artistiek directeur Binger Filmlab). Zij bekeek in totaal negen films uit negen landen: prijswinnaars van gerenommeerde buitenlandse festivals als Cannes of Berlijn en films die elders zijn opgevallen beleefden tijdens het festival hun Nederlandse of Amsterdamse première.
In Juntos vertelt de jonge, veelbelovende regisseur Nicolás Pereda (28) het verhaal van Gabino, Luisa en Paco die een appartement delen in Mexico City. Wanneer de spanningen hoog oplopen, besluiten ze eropuit te trekken naar een buiten de stad gelegen plek. Ze zoeken een weggelopen hond, maar lijken er nog iets anders terug te vinden. Ook Pereda's Perpetuum mobile werd op het festival vertoond.  De jury: "Pereda weet door een intensieve samenwerking tussen regisseur, acteurs, schrijvers, camera en geluid een zelfverzekerde film neer te zetten die rijk is aan symbolen, mysterie en precisie. Met Juntos laat hij de menselijke kant zien van zijn personages en vertelt hij een prachtig, gefragmenteerd verhaal."
De publieksprijs ging naar de Congoles film Benda Bilili!, voor Cinco días sin Nora (Mexico), Anita (Argentinië) en Abel (Mexico).
(World Cinema Amsterdam
 

Bookmark and Share


Terug