Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Azteekse hoofdtooi terug naar Mexico

Datum : 29/04/2012
Land : Mexico

Azteekse hoofdtooi terug naar Mexico

Een hoofdtooi, die aan de laatste Azteekse herser zou hebben toebehoord kan tijdelijk vanuit Oostenrijk terugkeren naar Mexico, nadat de Mexicaanse senaat de regels heeft aangepast.

Er wordt aangenomen dat de hoofdtooi een geschenk was van Moctezuma aan de 16e eeuwse Spaanse veroveraar Hernán Cortés. De tooi is gemaakt van de veren van de quetzal en ander vogels, die zijn bevestigd op een basis van goud, die is versierd met edelstenen.

Normaal gesproken beschouwt Mexico precolumbiaanse relicten als een nationaal eigendom, die na terugkeer in het land moeten blijven. Na een verandering van de regels kan de hoofdtooi van het museum in Wenen, waar het nu is te zien, voor een lange periode in bruikleen naar Mexico komen. Oostenrijk blijft de eigenaar.

Vermoedelijk heeft Cortés de tooi naar de Spaanse koning in Europa gezonden. Het is onduidelijk hoe de tooi in Oostenrijk is terechtgekomen, ook al was de koning lid van de Oostenrijkse familie van de Habsburgers.

Details van het bruikleen moeten nog worden uitgewerkt, waaronder ook het vervoer van de fragiele hoofdtooi, die meter dan een meter in omtrek is. Mexico heeft al jarenlang geprobeerd de tooi terug te krijgen, zelfs met een beroep bij de Verenigde Naties. Sommige Oostenrijkse deskundigen zeggen dat de vederen kroon niet van Moctezuma was, maar dat het een ornament is dat werd gebruikt door priesters. Wel erkennen ze de betekenis van de tooi in de Mexicaanse cultuur.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug