Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Azul Rojas Marín: Peru verantwoordelijk bevonden voor marteling van LGBT-persoon

Datum : 07/04/2020
Land : Peru

Azul Rojas Marín: Peru verantwoordelijk bevonden voor marteling van LGBT-persoon

De hoogste mensenrechtenhof in Amerika heeft Peru verantwoordelijk gesteld voor de willekeurige detentie en verkrachting van een LGBT-persoon.

Azul Rojas Marín werd in 2008 door drie officieren gestript, geslagen en verkracht met een knuppel terwijl ze in hechtenis zat, zei haar juridische team. Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens zei dat het een marteling was. Het is de eerste uitspraak van de rechtbank over een klacht over foltering tegen de LGBT-gemeenschap. De Peruaanse regering heeft nog geen commentaar gegeven.

Er is een groeiende acceptatie van LGBT-mensen in Peru, maar velen worden nog steeds geconfronteerd met juridische uitdagingen en wijdverbreide vooroordelen. Koppels van hetzelfde geslacht mogen niet trouwen, maar transgenders kunnen hun geslacht wettelijk wijzigen.

In februari 2008 werd mevrouw Rojas Marín - die nu transvrouw is maar toen een homoseksuele man was - 's avonds laat vastgehouden en naar een politiebureau in de noordelijke stad Casa Grande gebracht. Volgens Redress, de mensenrechtengroep die haar vertegenwoordigde, werd ze geslagen, verbaal mishandeld vanwege haar seksuele geaardheid en beroofd van haar bezittingen.

Mevrouw Rojas Marín diende een strafrechtelijke klacht in tegen de politieagenten, maar de zaak werd afgewezen door openbare aanklagers. Activisten brachten het vervolgens namens haar naar het Inter-Amerikaanse Hof. De rechtbank is opgericht door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en behandelt gevallen van mensenrechtenschendingen in Latijns Amerika. Het kan regeringen opdragen misdaden te onderzoeken en slachtoffers te vergoeden.

In de uitspraak van 12 maart die afgelopen maandag openbaar werd gemaakt, stond dat de arrestatie van Rojas Marín "zonder motief" was, gebaseerd op "discriminatie" en daarom "illegaal en willekeurig" was. "[Mevrouw Rojas Marín] werd met geweld uitgekleed, meerdere keren geslagen, gemarteld en verkracht, wat een marteling was tegen het slachtoffer", zei de rechtbank in een verklaring. "Bijgevolg heeft het Hof de internationale verantwoordelijkheid van Peru voor de schending van [haar] rechten verklaard."

De rechtbank zei ook dat er in het land "sterke vooroordelen" waren tegen de LGBT-bevolking en dat deze in bepaalde gevallen tot uiting kwamen in gewelddadige handelingen, onder meer door overheidsagenten.

De uitspraak beval de Peruaanse regering om mevrouw Rojas Marín onbepaalde schadevergoeding te betalen, haar een psychologische behandeling te geven, nieuwe protocollen vast te stellen voor het onderzoeken van aanvallen op LGBT-mensen en statistieken van geweld tegen de gemeenschap bij te houden.

Redress noemde de uitspraak "grensverleggend", erop wijzend dat het niet alleen Peru beval om de schade aan mevrouw Rojas Marín te herstellen,  "maar ook om herhaling van deze misdaden te voorkomen", inclusief het geven van training aan staatsfunctionarissen met betrekking tot LGBT-rechten.

Mevrouw Rojas Marín zei dat ze "geen woorden had om te beschrijven hoe ik me voel. Na alles wat er is gebeurd, geloofde een rechtbank eindelijk in mijn woord”, zei ze.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug