Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Baas Pentagon bezoekt Zuid Amerika

Datum : 15/08/2018

Baas Pentagon bezoekt Zuid Amerika

Hoewel het Witte Huis het jaar 2018 tot het Jaar van de Amerika’s heeft uitgeroepen, wacht Zuid Amerika nog altijd op het eerste bezoek van president Donald Trump. Deze week is er dan de reis van Jim Mattis, oud-generaal en hoogste baas van het Pentagon, die Brazilië, Chili, Argentinië en Colombia bezoekt om zo, volgens zijn eigen verklaring, “de sterke verdedigingsbanden” met de zuidelijke landen te bevestigen. Een andere, minstens zo belangrijke, doelstelling van zijn reis is ongetwijfeld gelegen in een poging een halt toe te roepen aan de groeiende invloed van de Chinezen in de regio.

De banden met de meeste Latijns-Amerikaanse bondgenoten zijn goed, vanwege de besliste houding die de Verenigde Staten innemen in de crisis van Venezuela. Maar tegelijkertijd is er ook sprake van groeiende kritiek als gevolg van de harde anti-migratiemaatregelen.

Mattis is zijn bezoek begonnen in Brazilië en zal het over enkele dagen afsluiten in Colombia. In beide landen staat de crisis in Venezuela hoog op de agenda tijdens de gesprekken met het Pentagon. De afgelopen jaren heeft het Braziliaanse leger de samenwerking met de Europese Unie flink versterkt. Het is dan ook niet voor niets dat Mattis zal spreken over een gezamenlijke training van Amerikaanse en Braziliaanse soldaten in november, als voorbereiding op eventuele interventies tijdens een grote humanitaire ramp.

En dan is er de genoemde invloed van China, waarover het Pentagon voorafgaand aan de reis van Mattis het volgende verklaarde: “Het baart ons zorgen dat China een vorm van handeldrijven heeft die niet noodzakelijkerwijs zo goed mogelijk beantwoordt aan de behoeften van onze bondgenoten op het halfrond”. Volgens Sergio de la Peña, ondersecretaris van defensie voor het Westelijk Halfrond, zijn de Chinezen gul met het verlenen van kredieten, maar zodra je niet kunt terug betalen eisen ze een andere vorm van compensatie…

In de New York Times spreekt Rebecca Bill Chavez, tot 2017 werkzaam bij het genoemde ministerie van defensie voor het Westelijk Halfrond, over de kans die het bezoek van Mattis biedt, namelijk het toezeggen van steun vanuit de Verenigde Staten aan hervormingen van het juridisch systeem en de politie in de vier landen. De afgelopen jaren laten verschillende landen in Zuid Amerika een groeiende inzet van militairen zien bij het bestrijden van, steeds gewelddadiger, misdaad. Maar militarisering is niet het juiste antwoord op dit probleem. Noodzakelijk is een goed functionerend rechtssysteem en een goed opgeleide en niet-corrupte politiemacht.

Aan de hand van het voorbeeld van Mexico laat Rebecca Bill Chavez zien dat militarisering veiligheid van de burgers niet vergroot, integendeel, het aantal moorden is niet eerder zo hoog geweest. Ook wordt het leger in toenemende mate beschuldigd van mensenrechtenschendingen, zoals martelingen, buitengerechtelijke executies en verdwijningen. En wanneer je eenmaal begonnen bent met het inzetten van militairen is er bijna geen weg terug. Maar of Jim Mattis het opiniestuk van Bill Chavez gelezen heeft is de vraag, en of hij zich er iets aan gelegen zal laten liggen is twijfelachtig. Want ook de wijze van handeldrijven van de Verenigde Staten beantwoordt niet altijd aan de behoeften van de bondgenoten…

Bron : El País, New York Times
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug