Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bachelet en Longueira winnen voorverkiezingen

Datum : 02/07/2013
Land : Chili

Bachelet en Longueira winnen voorverkiezingen

De Chileense voormalige presidente Michelle Bachelet heeft haar plek als kandidaat bij de presidentiële verkiezingen in november veilig gesteld. Bachelet kreeg 73 procent van de stemmen. Haar concurrenten van de centrumlinkse oppositie coalitie hebben hun nederlaag al toegegeven op nationale televisie. Bachelet, 61 jaar, was als eerste vrouw president van Chili van 2006 tot 2010. Volgens analisten maakt zij goede kans op een nieuwe termijn als president. Slechts 20 procent van de Chileense bevolking heeft zijn stem uitgebracht voor de voorverkiezingen.

Kiezers zullen op 17 november van dit jaar een opvolger kiezen voor president Sebastián Piñera. Chileense politici mogen niet in achtereenvolgende termijnen dezelfde post bekleden. President Piñera werd de eerste rechtse leider van Chili in 20 jaar toen hij gekozen werd in 2010. Hij heeft zijn populariteit sindsdien zien dalen. In lokale verkiezingen heeft zijn centrumrechtse alliantie belangrijke wedstrijden verloren. In de voorverkiezingen van centrumrechts heeft Pablo Longueira, voormalig minister van Financiën, met 51 procent van de stemmen zijn kandidaatschap veilig gesteld. 

Naast Bachelet en Longueira zijn er nog zes andere kandidaten: milieuactivist Alfredo Sfeir, Marcel Claude (Humanistische Partij) , Roxana Miranda (Partij van de Gelijkheid), econoom Franco Parisi, de onafhankelijke Tomás Jocelyn-Holt en Marco Enríquez-Ominami (Progressieve Partij), die bij de vorige verkiezingen in 2009 onverwacht 20 procent van de stemmen haalde in de eerste ronde.

De laatste drie jaar was Bachelet hoofd van het gender gelijkwaardigheid agentschap van de Verenigde Naties in New York. Nog steeds is zij een populaire politicus. Het lijkt erop dat Bachelet nog meer aan de linker kant van het politieke spectrum is gaan zitten. Dit is in lijn met de eisen van de studenten en arbeiders die in escalerende demonstraties hun wensen laten blijken. Bachelet heeft beloofd om de economische ongelijkheid tegen te gaan. Dit wil zij bewerkstelligen door onder andere de belastingen te verhogen voor bedrijven om zo het universitair onderwijs gratis te maken. Ook zegt zij de grondwet, die door dictator Pinochet was opgesteld, te willen veranderen. Analisten zeggen dat Bachelet niet ver van het vrije markt beleid zal dwalen. Dat beleid heeft Chili tot een van de meest stabiele landen gemaakt in de regio. De voorgestelde sociale plannen van Bachelet, zoals legalisatie van abortus en het homohuwelijk, zullen voor grote veranderingen zorgen in het traditioneel conservatieve Chili.

Bron : MercoPress, BBC News, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug