Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bachelet herkozen als president van Chil

Datum : 15/12/2013
Land : Chili

Bachelet herkozen als president van Chil

Michelle Bachelet is terug als president in Chili. Met meer dan 93% van de stemmen geteld heeft de socialiste 62,3% van de stemmen uit de tweede verkiezingsronde toebedeeld gekregen. De enige overgebleven tegenstander van Bachelet in de verkiezingsstrijd, de conservatieve Evelyn Matthei, heeft tot nu toe 37,7% van de stemmen gekregen waardoor nu zeker is dat ze Bachelet niet meer kan inhalen.

Bachelet was eerder al president van Chili tussen 2006 en 2010, maar de Chileense constitutie staat geen twee elkaar opvolgende ambtstermijnen toe. Met deze klinkende overwinning is de linkse Bachelet na vier jaar echter weer terug als staatshoofd van Chili. “Ik ben heel erg blij met dit resultaat en ik zal voor iedereen in Chili president zijn”, verklaarde Bachelet tijdens een telefoongesprek met de huidige president Piñera. 

Tijdens de eerste verkiezingsronde op 17 november won Bachelet 47% van de stemmen, en Matthei 25% van de stemmen. Nu de verkiezingsresultaten uit de tweede verkiezingsronde wijzen op winst voor Bachelet, heeft Matthei de handdoek in de ring gegooid en Bachelet gefeliciteerd met haar overwinning. “Het is duidelijk. Ze heeft gewonnen. Later vandaag zal ik persoonlijk met haar praten”, aldus Matthei.

De overwinning van Bachelet is in vele opzichten historisch te noemen. Sinds het regime van Pinochet van 1973 – 1990 heeft geen enkele president in het Zuid-Amerikaanse land een tweede termijn gehaald. Daarnaast was Bachelet bij haar eerste verkiezingsoverwinning in 2006 ook al de eerste vrouwelijke president

Bachelet leidt een alliantie van haar eigen Socialistische Partij, de Christen Democraten en de Communistische Partij. Haar verkiezingscampagne was voornamelijk gericht op het reduceren van de kloof tussen de rijken en de armen in Chili. Bachelet wil verder belastinghervormingen doorvoeren zodat jonge Chilenen gratis universitair onderwijs kunnen genieten. Ook wil ze oude politieke en economische structuren die  nog dateren uit het Pinochet tijdperk moderniseren.

Bron : CNN World, BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug