Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bachelet stelt 'behoudende' ministersploeg voor

Datum : 26/01/2014
Land : Chili

Bachelet stelt 'behoudende' ministersploeg voor

In Chili heeft de nieuw gekozen president, Michelle Bachelet, gekozen voor een “behoudende” nieuwe ministersploeg. Dit zeggen analisten als reactie op het afgelopen vrijdag gepresenteerde kabinet. Ondanks dat Bachelet eerder aankondigde te streven naar een toename van het aantal vrouwen in publieke functies, en zich afzette tegen de oude politieke garde, telt de 23 koppige ministerraad “slechts” negen vrouwen, en heeft ze drie oude gezichten teruggehaald. 

“Ik had liever een gelijk aantal mannen en vrouwen gezien”, bekende Bachelet. Twee namen in haar nieuwe kabinet trekken de aandacht. Zo is daar sinds veertig jaar weer een communiste in het kabinet, Claudia Pascual. Zij gaat het ministerie voor Emancipatie leiden. De tweede opvallende naam is die van haar vertrouweling en campagneleider uit haar eerste ambtstermijn (2006-2010), Rodrigo Peñailillo. Hij wordt in het nieuwe kabinet minister van Binnenlandse Zaken. De verwachtingen omtrent dit politiek wonderkind, slechts 39 jaar oud, zijn hooggespannen. Volgens insiders ligt zijn loyaliteit in de eerste plaats bij de president en niet bij zijn eigen partij of het overkoepelend linkse samenwerkingsverband Nieuwe Meerderheid. Het bestuur van dit verband had eerder gezien zijn leeftijd twijfels geuit over de geschiktheid van Peñailillo als minister bij de aanpak van de complexe problemen van het land. 

Tijdens haar eerste regeerperiode liet Bachelet publiekelijk weten nieuwe gezichten te preferen boven leden van de oude politieke garde die eerder deel uit hadden gemaakt van de zogenaamde Concertatieregering (1991-2010), een soort regering van nationale eenheid na de Pinochet-dictatuur. Voor haar nieuwe kabinet heeft ze toch drie ex-ministers uit de Concertatieperiode benoemd: Nicolás Eyzaguirre op Onderwijs, José Antonio Gómez op Justitie, Heraldo Muñoz wordt kabinetschef en Minister van Buitenlandse Zaken. 

Op 11 maart gaat de nieuwe regering aan de slag.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug