Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bachelet stelt nieuwe grondwet voor

Datum : 29/10/2013
Land : Chili

Bachelet stelt nieuwe grondwet voor
De socialistische kandidaat voor het presidentschap in Chili, Michelle Bachelet, heeft haar regeringsprogramma 21 dagen voor de verkiezingen bekendgemaakt. In haar programma concentreert ze zich vooralsnog op drie hoofdpunten: wijziging van de door de junta opgestelde grondwet, belastingherziening en hervorming van het onderwijs. 

Ze is ook van plan om een ministerie voor Mensenrechten van Inheemse Bevolkingsgroepen te creëren en te debatteren over het homohuwelijk. Haar programma benadrukt een voorstel voor een belastinghervorming:  "Hoe hoger de inkomsten,  hoe meer belasting betaald moet worden". Dit is voornamelijk gebaseerd op wijzigingen van de fiscale structuur en in mindere mate op het voorkomen van belastingsontduiking. 

Haar programma bevat een hervorming van het onderwijssysteem dat toegankelijker voor iedereen zou moeten zijn, in plaats van het huidige geprivatiseerde systeem dat op grote schaal weinig kansen geeft aan studenten om een hogere opleiding te kunnen volgen. 

Bachelet zei dat het land toe is aan "een nieuwe grondwet die de veranderingen van de laatste decennia vertegenwoordigt, die het hedendaagse Chili weerspiegelt en die een nieuwe relatie tussen de staat en de burgers opbouwt."  

In haar toespraak wijst de voormalige president ook op de kritiek die zij kreeg voor de vertraging in het voorstel van haar regeringsprogramma. "Er is al veel gezegd over de vertraging van het programma, ook al hebben we al eerder de hoofdpunten bekendgemaakt. Dit is een programma dat participatief is. Dit wordt niet tussen vrienden binnen vier muren gedaan. En soms duurt het wat langer als je op die manier dingen doet", zei Bachelet.
 
 
 
 
Bron : El País
Bookmark and Share


Terug