Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bachelet wil meer vrouwen in parlement

Datum : 21/06/2012
Land : Chili

Bachelet wil meer vrouwen in parlement

De voormalige Chileense president, Michelle Bachelet, vindt dat er maatregelen moeten komen voor meer vrouwen in het parlement. Ze is voorzitter van de VN-commissie die belast is met de empowering van vrouwen.

Bachelet wijst op Ecuador en Tunesië en Uruguay. Dat laatste land heeft voor de verkieizngen van 2014 verplicht gesteld dat partijen om en om vrouwen en mannen op hun lijst plaatsen. Ze zegt dat Chili en andere Latijns-Amerikaanse landen dergelijke tijdelijke mattregelen moeten nemen om meer vrouwen in het parlement te krijgen.

Wereldwijd is een op de vijf parlementsleden vrouw en van de 192 leden van de Verenigde Naties, hebben maar 17 of 18 landen een vrouwelijk staatshoofd, volgens Bachelet. Ze was zelf de eerste vrouwelijke president van Chili (2006-20120) en benoemde in haar kabinet evenveel vrouwen als mannen. Ze weigerde aan te geven of ze weer kandidaat is bij de  Chileense verkiezingen in 2013. Peilingen wijzen uit dat Bachelet de populairste kandidaat zou zijn.

Volgens Bachelet zorgen vrouwen voor een ander perspectief in de besluitvorming. “Democratie gaat niet alleen over stemmen, maar over gekozen worden”, zei ze. “In de meeste landen is de zorgtaak van vrouwen het grootste obstakel; zorg voor kinderen, gehandicapten, ouderen komt op de schouders van vrouwen terecht. Vrouwen moeten zeer moeilijke keuzes maken tussen familie en werk en politiek. Meestal worden ze dooe de maatschappij en de familie gestraft wanneer ze zich wijden aan de publieke zaak”volgens Bachelet. 
 

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug