Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Bahamas goed op het strand

Datum : 09/06/2017

Bahamas goed op het strand

Terwijl Oranje volgens Voetbal International inmiddels afgezakt is naar een “dramatische” 32e plek in de FIFA-ranking, zijn de inwoners van de Bahamas blij met de opmars van hun strandvoetballers. Tijdens de 2017 Beach Soccer World Cup eerder dit jaar in de hoofdstad Nassau, waarvoor het team zich als gastheer niet hoefde te kwalificeren, werd het land weliswaar in de eerste ronde uitgeschakeld, maar steeg het toch tot de 38e positie in de internationale strandvoetbalranking, zo maakte de FIFA eerder in de tweede week van juni bekend.

Deze positie betekende een stijging van maar liefst negen plaatsen, ondanks verlies tegen Zwitserland (2-3) en Senegal (met niet minder dan 1-10) bij het WK. De eer werd gered door een 4-1 overwinning op Ecuador, de eerste keer dat een Caribische natie een wedstrijd wist te winnen bij een WK strandvoetbal. Met name deze overwinning was goed voor 128 extra punten, waarmee de opmars van land verklaard is.

Na afloop van het WK dat eind april/begin mei gehouden werd, speelde de nationale selectie nog een vriendschappelijk potje tegen een FIFA All Stars team. Ook deze wedstrijd ging verloren, met 3-6. Toch staat Team Bahamas nog 5e in de regionale voetbalfederatie CONCACAF, achter Mexico, El Salvador, Panama en de Verenigde Staten.

Niet alleen het meedoen aan het WK was belangrijk voor het team. Volgens aanvoerder Gavin Christie was het een bron van trots voor zo’n klein land om het toernooi alleen al te mogen organiseren. “Dit was slechts het begin. Het is een grote stap op weg naar een nieuwe strandvoetbalcultuur in dit land. De fans zijn er gek op en willen meer. Ze vragen al wanneer het volgende toernooi is en iedereen kan zien dat dit een sport is waarin de Bahamas op het hoogste niveau kunnen meedoen. Dit kan echt groot worden.”

Het toernooi in Nassau zorgde ook voor verschuivingen aan de top van de FIFA-lijst. Toernooiwinnaar Brazilië staat weer op 1 na hun eerste overwinning sinds 2009. Voormalig wereldkampioen Portugal staat nu tweede. De grootste verrassing was toch wel Iran, dat niet alleen derde werd in mei, maar nu ook derde staat in de FIFA-ranking. En Nederland? De oranje strandvoetballers staan op plek 56. Maar dat is altijd nog een stuk hoger dan België, dat 113e en laatste staat.

Bron : Tribune 242, Voetbal International
Bookmark and Share


Terug