Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bahamas: mariniers in spookstad

Datum : 13/09/2019

Bahamas: mariniers in spookstad

De schouders gaan eronder op Abaco. Nederlandse schouders. Tientallen militairen zijn woensdag begonnen met het begaanbaar maken van het eiland in de noordelijke Bahama’s, dat zwaar werd getroffen door orkaan Dorian.

Voor de teams aan land konden, kwam het Very Shallow Water-team van de Defensie Duikgroep in actie. Zij bracht met een onderwaterrobot en duikers de bodem voor Marsh Harbour in kaart, zodat de landingsvaartuigen veilig aan wal konden komen.

Daar wachtte een verwoest eiland. Abaco was tot voor kort een groen, tropisch paradijs, maar nu is het eiland op sommige plekken compleet verwoest. Zoals Marsh Harbour, aan de oostkust, waar het oog van de orkaan over het eiland raasde. Containers en boten zijn door de storm over het eiland verspreid. Huizen zijn gereduceerd tot karkassen, vanaf hun fundering gestript. De omgeving is dor en bruin, voertuigen liggen er verwrongen bij.

Marsh Harbour is een spookstad geworden, vertelt commandant Frederick Brown van de Bahamian Defence Forces. Het eiland had 17.000 inwoners. Duizenden zijn gevlucht. Het aantal vermisten en doden is nog onduidelijk.

Water en voedsel is vooralsnog aanwezig. "Onze wens ligt nu echt bij het vrijmaken van hoofdwegen voor het transporteren van goederen. Daarnaast moeten we belangrijke voorzieningen als ziekenhuizen zo snel mogelijk weer up and running krijgen. Zodat de inwoners van Abaco kunnen terugkeren voor de wederopbouw van het eiland."

Majoor der mariniers Dennis Borst leidt de operatie op het land. "We zijn op dit moment druk bezig met het vrijmaken van het havengebied en het creëren van een air strip, zodat de heli's veilig kunnen landen. Daarnaast staan we het World Food Program bij in het opzetten van tenten voor opslag en zorgen we voor de distributie van plastic zeil zodat de inwoners hun lekke daken kunnen afdekken. Wij hebben allerlei specialisten bij ons, zoals mariniers en genisten van de landmacht, die bij uitstek de schade op het eiland kunnen inschatten en kunnen helpen met het opruimen."

De steun van de militairen is meer dan welkom, benadrukt Philip Upson, die de operatie namens de noodhulporganisatie van de Verenigde Naties, Ocha, coördineert. "Dorian heeft een gigantische impact gehad op Abaco. Met de Nederlandse hulp hopen we voor het eiland de eerste stappen te zetten naar herstel.”

De eerste succesjes zijn al binnen: zo kwam een Cougar-helikopter van de luchtmacht in actie toen een hoogzwangere vrouw met spoed medische assistentie nodig had.

Bron : Defensie
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug