Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Bananenproductie wereldwijd in gevaar

Datum : 18/12/2013
Land : Costa Rica

Bananenproductie wereldwijd in gevaar

Wereldwijd wordt de productie van bananen geteisterd door plagen van ongedierte en schimmelinfecties. In Costa Rica, een van de belangrijkste bananen producerende landen, heeft de regering de situatie uitgeroepen tot een nationale ramp, nadat ongedierte een vijfde van de oogst had verwoest.

Volgens het wetenschappelijk tijdschrift Nature wordt de bananenvariëteit Cavendisch wereldwijd ernstig bedreigd door een schimmel. Deze variëteit is goed voor bijna de hele wereldwijde export van bananen. De schimmel is onlangs opgedoken op de bananenplantages in Mozambique en Jordanië. De vrees is dat de volgende stop van de schimmel Latijns Amerika wordt, ’s werelds grootste exporteur van bananen. Eerder werd gedacht dat de schimmel zich had beperkt tot Azië, totdat hij in oktober in Mozambique opdook.

De bananenoogst heeft volgens een landbouwonderzoeksbureau in Costa Rica zwaar te lijden onder de opwarming van de aarde, die ervoor zorgt dat er veel meer insecten zijn die plagen kunnen veroorzaken. De insecten verzwakken de plagen en veroorzaken vlekken op het fruit, waardoor hele partijen worden afgewezen.

Bananen worden geteeld in meer dan 130 landen. Tussen 2003 en 2012 was de gemiddelde Latijns-Amerikaanse en Caribische export 11,7 miljoen ton; goed voor 81 procent van de wereldwijde exportmarkt. De prijzen zijn ook aanzienlijk toegenomen in de afgelopen tien jaar. Invoerprijzen voor bananen in 2013 bereikten US$ 900 per ton, in 2003 was dat nog US$ 375.

Bron : The Independent, StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug