Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Bananenschillen ontsmetten vervuild water

Datum : 11/05/2013
Land : Brazilië

Bananenschillen ontsmetten vervuild water

Braziliaanse onderzoekers zijn van mening dat bananenschillen geschikt zijn om vervuild water te zuiveren. Onderzoekers van de Universiteit van São Paulo stelden vast dat water dat door pesticiden is vervuild, met behulp van bananenschillen kan worden ontsmet.

Ze deden onderzoek op waterstalen die atrazine en ametrine bevatten, substanties die vaak gebruikt wordt in de suikerriet- en maïsteelt. Eerst wordt de bananenschil vermalen en meteen gezeefd en gedroogd in een oven. Aan het poeder dat men op die manier verkrijgt, wordt water toegevoegd. Het mengsel wordt omgeroerd en vervolgens gefilterd. Vervolgens zijn de pesticiden verdwenen uit het water.

"Deze methode is efficiënter dan andere technieken, zoals thermische, chemische of fysische sanering en fytoremediatie", zegt Sergio Monteiro van het Centrum voor Nucleaire Energie in de Landbouw, de afdeling van de universiteit die het onderzoek heeft uitgevoerd. 'We kenden de efficiëntie van bananenschillen voor de ontsmetting bij vervuiling met zware metalen. Nu weten we dat het ook op deze manier gebruikt kan worden. We gaan nu de toepassing op grote schaal bestuderen."

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug