Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Bananenziekte kan Latijns Amerika bereiken

Datum : 20/06/2015

Bananenziekte kan Latijns Amerika bereiken

De Panamaziekte, een dodelijke bananenziekte, rukt op en kan het Amerikaanse continent bereiken. Latijns Amerika en de Cariben vormen het zwaartepunt van de bananenproductie. TR4, een variant van de Panamaziekte, heeft al lelijk huisgehouden in Azië en is eind vorig jaar ook in Afrika en het Midden-Oosten beland. Als de ziekte die reis kan maken, “dan is een sprong van deze gebieden naar de Amerika’s zeker mogelijk”, zegt plantenpatholoog Randy Ploetz (Universiteit van Florida), een internationale autoriteit op het vlak van ziektes bij tropische fruitsoorten. De gevolgen zijn dan niet te overzien. Latijns Amerika en de Cariben vormen het zwaartepunt van de bananenproductie.

TR4 (TR staat voor Tropical Race) is een schimmelziekte en valt de Cavendish-banaan aan. Die is goed voor 45 procent van de wereldwijde bananenproductie. Mocht TR4 de Latijns-Amerikaanse en Caribische plantages bereiken, dan is er momenteel geen andere soort die de Cavendish kan vervangen, zegt Ploetz. De enige oplossing is de ontwikkeling van een resistente soort.

TR4 is ondertussen gesignaleerd in Jordanië, Libanon, Oman, Pakistan en Mozambique. Vermoedelijk is de ziekte meegereisd met Zuidoost-Aziatische arbeiders die in het Midden-Oosten en Afrika op plantages gingen werken. Begin twintigste eeuw verspreidde de Panamaziekte zich snel in Latijns Amerika en werd de wereldwijde bananenexportindustrie bijna gedecimeerd. De exportbanaan werd toen gered door over te stappen van de Gros Michel-banaan – toen de favoriete banaan – op de Cavendish. Eind vorig jaar luidde ook de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties al de noodklok.

De banaan is het op drie na meest geconsumeerde voedingsgewas ter wereld. Zo'n 400 miljoen mensen gebruiken bananen als basisvoedsel. Jaarlijks worden wereldwijd 145 miljoen ton bananen gekweekt. Ruim 80 procent van de bananenexport vindt plaats in Latijns Amerika en de Cariben.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug