Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Banco de México aangevallen

Datum : 25/05/2018
Land : Mexico

Banco de México aangevallen

Sinds april hebben Mexicaanse banken te maken met gemiddeld meer dan één cyberaanval per week. Vrijdag 25 mei gaf de Banco de México (Mexicaanse Bank) aan dat het bancaire systeem in het land begin deze maand voor de vijfde keer in ruim een maand aangevallen is.

De Vereniging van Banken in Mexico zal een systeem opzetten zodat haar leden elkaar kunnen waarschuwen in geval van een poging tot inbraak of roof. Toch is slechts één recente poging tot digitale bankroof geslaagd: eind april werden 300 miljoen pesos (13 miljoen euro) buitgemaakt, waarmee deze roof de grootste in zijn soort is uit de Mexicaanse geschiedenis.

De schade kon relatief beperkt blijven omdat de betrokken financiële instellingen de frauduleuze overmakingen op tijd konden blokkeren. Dat ging goed op 17 april en twee keer op 24 april, maar op 26 april sloegen de hackers alsnog een grote slag. De vijfde poging tot digitale inbraak vond plaats op 8 mei. De getroffen instellingen zijn drie banken (Banorte, Banco del Bajío en de Banco del Ejército), een aandelenkantoor en een spaarbank. Gezamenlijk zijn deze instellingen goed voor 13 procent van de financiële transacties in het land.

De overvallers hackten in alle gevallen de bankrekening van de financiële instelling zelf, dus niet van de rekeninghouders, en maakten het geld over naar een bestaande rekening. Het geld wordt vervolgens opgenomen bij een kantoor van de bank. De overheid probeert nu de echte identiteit te achterhalen van de individuen die het geld daadwerkelijk opnemen.

De voorzitter van de Mexicaanse banken, Marcos Martínez, gaf bij een persconferentie aan dat de rekeningen van de klanten nooit in gevaar geweest zijn. Wel kan er enige vertraging optreden bij overmakingen van de ene bank naar de andere omdat de banken de procedures daarvoor inmiddels aangescherpt hebben.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug