Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Barbados kiest voor groene economie

Datum : 14/04/2012
Land : Barbados

Barbados kiest voor groene economie

Met het uitstippelen van een groene economie neemt Barbados het voortouw binnen de Engelstalige Cariben. Duurzaamheid is beste keuze voor een nieuw ontwikkelingsmodel, vindt de premier van het eiland.

De regering liet onderzoeken op welke sectoren Barbados moet focussen voor de overgang naar een groene economie. In het rapport, dat hoogleraar Eudine Barriteau van de University of the West Indies vorige week presenteerde aan premier Freundel Stuart, is er sprake van ongelooflijke kansen om landbouw, visserij, bouwsector, transport en toerisme groener te maken. “Wegens het belang van deze sectoren zullen er waarschijnlijk ook positieve gevolgen zijn voor andere sectoren in de economie”, staat er te lezen.

Premier Stuart zei dat de Cariben een nieuw ontwikkelingsmodel nodig hebben, en dat een groene economie de beste keuze is. Maar hij hekelde ook dat de huidige financiële en ecologische crisissen ernstige uitdagingen vormen voor eilandjes in volle ontwikkeling. “Door hun hoge schulden, kwetsbaarheid voor schokken van buitenaf, hun open grenzen en de beperkte capaciteit van hun markten hebben veel van deze landen nood aan financiële en technische samenwerking om over te stappen op een groene economie. Met deze studie kunnen we beter begrijpen hoe het beleid, en publieke en private investeringen, kunnen helpen om de fundamentele macro-economische doelstellingen te halen. En tegelijk een pad volgen dat bijdraagt aan sociale rechtvaardigheid en ecologisch beheer”, aldus Stuart.

De onderzoekers zijn van mening dat een succesvolle transitie naar een groene economie voor Barbados de eerste grote economische omwenteling is sinds de verschuiving van suiker naar toerisme.

Bron : IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug